2940_ontslag

Bijna 1 op 5 Vlaams-Brabantse kmo’s overweegt personeel te ontslaan

REGIO - Ongeveer een op zes Belgische kmo’s (15,3%) wil in het eerste kwartaal personeel ontslaan. Dat meldt hr-dienstverlener SD Worx dinsdag. In de provincie Vlaams-Brabant zijn de ontslagplannen het grootst (18,8%). Werkgevers wijzen vooral op de onzekere werkvooruitzichten en zwakkere concurrentiepositie.

Het huidige cijfer van 15,3% is vergelijkbaar met de situatie aan het begin van de coronacrisis. Minder dan een op vijf kmo’s (17,4%) wil de geplande ontslagen nadien vervangen.

 

Bron SD Worx

De automatische loonindexering is volgens heel wat kmo’s de grote boosdoener. 36,2% zegt dat het systeem de eigen concurrentiepositie tegenover de buurlanden “eerder wel” tot “zeker en vast” in gevaar brengt. Kmo’s met arbeiders zijn opvallend negatiever (47,6%) dan kmo’s met vooral bedienden (33,4%).

Aanwervingen

De verlaging van de RSZ-bijdragen heeft dan weer een gunstig effect op de tewerkstelling, vertelt Annelies Rottiers van SD Worx. “Bijna een kwart van de kmo’s kan dankzij die verlaging ontslagen vermijden en bij een op de tien leidt de maatregel zelfs tot bijkomende aanwervingen.”

Ruim een op de drie kmo’s (34,2%) wil begin 2023 nieuw personeel in dienst nemen. In Vlaams-Brabant ligt dat cijfer een stuk hoger (40,9%). Maar wie aanwerft, doet dat in bijna de helft van de gevallen omwille van vervanging, niet omwille van uitbreiding.