Bolt festivals 4 Foto: Tanguy D'haenens

Bolt schakelt festivals over op hernieuwbare energie

BRUSSEL - Energieplatform Bolt gaat deze zomer samenwerken met drie Belgische festivals om hun CO2-uitstoot maximaal te verminderen. Rock Werchter, Sfinks Mixed (Boechout) en Boomtown (Gent) schakelen over op een mix van hernieuwbare energiebronnen om het gebruik van dieselgeneratoren aanzienlijk te drukken. “Zo besparen we op The Slope tot wel 95% van de CO2-uitstoot”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt.

Bolt is het eerste energieplatform in België waarbij je rechtstreeks je stroom koopt van lokale, groene opwekkers. Zo wil het platform het stroomnet in België écht duurzaam maken. Die filosofie trekt het bedrijf ook door in andere sectoren, zoals het vergroenen van de festivals en evenementen in België. Daarmee begon het in 2020 met de stroomvoorziening van Camping Belgica en vorig jaar draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie.

Dit jaar slaan Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én neemt Bolt nog 2 andere festivals voor zijn rekening. “Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Wat minder zichtbaar is, zijn de generatoren die het festival van stroom voorzien en veel CO2 uitstoten. Daar wil Bolt samen met de festivals verandering in brengen”, zegt Pieterjan Verhaeghen.

“Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat. Na leven zonder kinderen, auto en vliegen is overschakelen op groene stroom de meest efficiënte manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen."

Drie duurzame stroomoplossingen op Rock Werchter

Zowel mobiele zonnepanelen, twee superbatterijen als lokale energie-opwekkers voorzien het festival van groene stroom. Daarnaast wekken de festivalgangers zelf ook stroom op: het afvalwater van de toiletten wordt gezuiverd en het achterblijvend slib wordt omgezet tot stroom.

Die zuivering gebeurt door Aquafin waarbij bio-energie vrijkomt die via het platform van Bolt beschikbaar is voor lokale huishoudens. “Met je wc-bezoek op Rock Werchter kan je dus letterlijk een lamp laten branden bij je thuis”, stelt Pieterjan Verhaeghen.

Deze ingrepen zorgen samen voor een daling van de CO2-uitstoot. Op The Slope betekent de combinatie van netstroom en batterij een besparing tot 95%. Die stroom werd normaal voorzien door dieselgeneratoren.

Op camping The Hive wekken 48 zonnepanelen gedurende het festival 660 kWh op. Alle festivalgangers zorgen met hun wc bezoeken zo’n 1000 kWh, goed om tijdens het weekend van Rock Werchter 15 gezinnen van groene stroom te voorzien.

 

“Vorig jaar draaide Werchter Parklife op lokale en groene stroom. We hebben daar veel kennis uit gehaald en zijn, samen met Bolt, klaar voor de volgende stap”, zegt Yo Van Saet, festivaldirecteur. “Zowel in het Festivalpark als op The Hive bouwen we inzet van fossiele brandstoffen af. En zo zetten we weer een mooie stap richting nog duurzamer festival.”

De zonnepanelen op het dak van het akkerbouwbedrijf van Nele en Stefaan uit Laakdal laat The Slope volledig op groene stroom draaien.

“We hebben zo’n 700 zonnepanelen op het dak van onze loods liggen die zorgen voor de koeling van onze aardappelen, wortels en ajuin. In de zomer staan de loodsen leeg, waardoor er een groter overschot is aan energie. Die stroom delen we doorgaans met lokale huishoudens via Bolt. Maar deze zomer is een primeur en voorzien we niet enkel gezinnen maar ook een volledige stage (The Slope) op Rock Werchter van groene stroom. “Plezant als je weet dat met de zonne-energie die we hier opwekken, 30 km verder duizenden mensen van een fijn optreden kunnen genieten. Daar werken we graag aan mee!”, aldus Nele van akkerbouwbedrijf Van Elven.

 

Ook minister Tinne Van der Straeten blij met deze groene golf. “De elektrische gitaren op Rock Werchter, Sfinks Mixed en Boomtown spelen dit jaar rock & roll tegen Poetin. De festivalweides worden door Bolt voorzien van groene stroom. ​ Geen dieselgeneratoren maar lokale en hernieuwbare energiebronnen doen de muziek klinken en houden de drankjes koel.”

“Festivals doen al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn. Bolt toont aan dat ze ook op vlak van energieproductie hernieuwbaar kunnen zijn, een cruciale schakel in de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie en energie-onafhankelijkheid. Een extra reden om goed te feesten!”

Sfinks Mixed volledig op groene stroom

Waar Bolt vorig jaar Werchter Parklife volledig van groene stroom voorzag, zal het platform voor lokale stroom dit jaar Sfinks Mixed, festival in het Antwerpse, dieselvrij maken. Alle podia zullen op lokale, groene stroom draaien. Zowel lokale energie-opwekkers als mobiele zonnepanelen en een batterij zorgen daarvoor.

Echt duurzaam elektrisch fietsen tijdens Boomtown

In het Gentse werkt Bolt samen met Boomtown, tijdens de Gentse Feesten. Het festival zelf draait op stroom van de stad Gent, en zet daarnaast in op heel wat duurzame initiatieven. Zo zal Bolt in samenwerking met de Gentse Fietsambassade de allereerste elektrische fietsenparking op het festival van groene stroom voorzien, opgewekt door mobiele zonnepanelen. “Want enkel zo fiets je écht duurzaam elektrisch”, aldus Pieterjan Verhaeghen.

 

Alle festivals dieselvrij tegen 2030

“Tegen 2030 willen we alle festivals dieselvrij, draaiend op groene stroom uit de buurt”, stelt Pieterjan Verhaeghen. “Dat is ambitieus, maar absoluut noodzakelijk als we verantwoord willen blijven festivals organiseren. Met meer flexibiliteit van de netwerkbeheerder én betere kennis van geavanceerde batterijtechnologie, kunnen we samen verdere stappen zetten. Er is dringend nood aan een plan van de overheid en netwerkbeheerder. Pas dan kunnen we structureel afstappen van dieselgeneratoren op de festivalweides. Met de huidige samenwerkingen geven we andere festivals alvast het goede voorbeeld hoe het wel kan. Organisatoren die hun festival écht groen willen maken: onze deur staat open! (lacht)”