Anders Foto: johe

Brasserie Royal wordt ‘Anders’ met nieuw opvallend concept

Brasserie Royal in Begijnendijk krijgt nieuwe eigenaars, die het restaurant zullen omvormen tot Anders. Daar kunnen klanten voor een vaste prijs zo veel eten bestellen als ze willen, maar ze moeten hun bord wel leegeten. “Want wie dat niet doet, betaalt 2 euro extra.”

Het was een verrassend zicht voor de inwoners van Begijnendijk toen ze eind september 2022 een bordje zagen hangen aan hun geliefkoosde Brasserie Royal met daarop “Te koop”. Na meer dan twintig jaar sloot het restaurant aan de Liersesteenweg zijn deuren.

17 maanden later opent de brasserie eindelijk weer, met nieuwe uitbaters. Zij dopen het om tot ‘Anders’ en introduceren zo heel wat nieuwigheden in Begijnendijk. “Het concept van het restaurant zal vergelijkbaar zijn met onze zaak in Kasterlee”, vertelt nieuwe zaakvoerder Davy Daems.

Tegen verspilling

In het restaurant betalen klanten 42,95 euro, waarvoor ze een hele avond ongelimiteerd eten kunnen bestellen. “Wanneer ze binnenkomen, krijgen zij een tablet met daar het menu op”, legt Daems uit. “Er staan daar in totaal 65 gerechten op. Dat zijn Vlaamse klassiekers zoals stoofvlees of vol-au-vent, maar ook sushi, pizza en lasagne. Iedereen vindt hier wel iets dat hij lekker vindt.”

De enige limiet die klanten in restaurant ‘Anders’ krijgen, is dat ze per bestelronde maximaal twee gerechten kunnen bestellen. “Enkel als ze hun bord leegeten, mogen klanten bijbestellen”, vertelt de zaakvoerder. “Wie zijn bord niet op krijgt, moet 2 euro extra betalen.”

Lees ook: Robot serveert gerechten in restaurant Anders: “Bella maakt ons werk veel draaglijker”

Daems neemt die maatregel om voedselverspilling tegen te gaan. “We kennen allemaal de verhalen wel van mensen die hun bord overladen bij buffetten, maar dan de helft van het eten laten staan. Dat willen wij niet, vandaar die extra toelage. Al moet ik wel zeggen dat de klanten hier zeer bewust omgaan met het eten. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik voor het laatst bij iemand twee euro heb moeten bijtellen.”

Robots als obers

“Nochtans eten de klanten hier altijd wel veel”, vervolgt Daems. “Gemiddeld bestellen ze vijftien borden, in minimum acht bestelrondes. Voor de meeste klanten is een bezoekje aan ons restaurant dan ook een avondvullend programma. Vaak zitten ze hier wel drie uur. Dat is erg arbeidsintensief voor ons, waardoor wij sinds enkele jaren ook robots hebben die samen met de obers het eten brengen.”

Dit opvallende concept sloeg erg aan in Kasterlee, waardoor Daems nu besloot om een tweede vestiging te openen in Begijnendijk. “Op 15 april zijn de eerste klanten welkom. Nu zijn we nog bezig aan de laatste werken, om het restaurant te herinrichten en op te fleuren.”