Brouwerij Kestemont nieuw lid van HORAL Foto: if

Brouwerij Kestemont is nog maar vier jaar bezig en nu al het nieuwste lid van HORAL

Brouwerij Kestemont uit Sint-Gertrudis-Pede is voortaan het dertiende lid van HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Het brouwverhaal van Lias Kestemont (37) en Wim Krieckemans (38) ging nog maar in 2019 van start. Momenteel rijpt er in het Dilbeekse gehucht zo’n 70.000 liter lambiek op 360 vaten.

Het verhaal van brouwerij Kestemont startte nog niet zo lang geleden, in 2017 in het rustige Schepdaalse gehucht Sint-Gertrudis-Pede. De vennootschap van de familie kocht in dat jaar de deels gerestaureerde gebouwen van de voormalige brouwerij Goossens in de Isabellastraat op. Twee jaar later werd de eerste lading wort bij brouwerij Den Herberg aangekocht door Lias Kestemont (37) en zijn schoonbroer Wim Krieckemans (38). “En die wort lieten we rijpen in eikenhouten vaten in de grote schuur”, verduidelijkt Lias.

“Nog eens twee jaar later investeerden we in een eigen brouwinstallatie, goed voor brouwsels van 1.500 liter per keer.” Dat resulteerde in een stevige lambiekvoorraad. “Momenteel bedraagt die zo’n 70.000 liter”, gaat het verder. “De lambiek werd verspreid over Franse wijnvaten van 200 liter, wijntonnen van 500 liter uit Italië en cognacvaten waarin tussen de 400 en 600 liter lambiek kan rijpen. Alles samen goed voor 360 vaten.”

Traditie en authenticiteit

“En hoewel we één van de jongste lambiekproducenten zijn, dragen Lias en ikzelf traditie en authenticiteit hoog in het vaandel”, vult Wim aan. “Naast onze Oude Geuze, Oude Kriek en Oude Schaarbeekse Kriek bieden wij, via gespecialiseerde drankenhandelaars, ook Oude Lambiek in bag-in-box aan. Zowel café-uitbaters als particulieren kunnen deze aankopen.”

“En daarnaast telt ons assortiment ook voor de volle honderd procent traditioneel gemaakte fruitlambieken aan. Zoals die met abrikoos, die een tweetal maanden geleden nog een zilveren medaille won op de Brussels Beer Challenge. Nog in ons assortiment: de Coulis Spécial, die gemaakt wordt met zelfgekweekte rode en andere bessen. Tot slot brengen we tegen de Toer de Geuze een lambiekbier met bloedappelsien en een andere met de citrusvrucht bergamot uit.”

Toer de Geuze

En sinds donderdag is brouwerij Kestemont lid van de vzw HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren waar meer dan tachtig procent van de traditionele geuzestekerijen en lambiekbrouwerijen in Vlaams- en Waals-Brabant bij aangesloten is.

“Na Lambiek Fabriek, Den Herberg en Eylenbosch is dit het vierde nieuwe lid in vier jaar tijd. En stuk voor stuk zijn het ambitieuze, nieuwe leden die de doelstellingen van HORAL volop mee ondersteunen”, zegt voorzitter Gert Christiaens. “Het lambieklandschap wordt alsmaar diverser en dat draagt ook steeds meer bij tot de grotere aantrekkingskracht die het Pajottenland en de Zennevallei uitoefenen op bierliefhebbers uit eigen land en ver daarbuiten.”

“Tijdens het eerste weekend van mei viert HORAL opnieuw de hoogmis van de Oude Geuze en Oude Kriek. Er ligt nog veel werk op de plank, maar ik ben ervan overtuigd dat de komende Toer de Geuze qua bezoekersaantallen alle voorgaande edities zal overtreffen.”

Het programma van de Toer de Geuze 2024 van 4 en 5 mei wordt volgende week officieel gelanceerd. Alle HORAL-leden zetten dan hun deuren wagenwijd open voor bezoekers van over de hele wereld.