vastgoedcongres Themabeeld.

Brussel is belangrijkste congresstad ter wereld

Brussel is de belangrijkste stad ter wereld voor internationale meetings. Dat meldt toerismedienst visit.brussels donderdag op basis van een ranking van congressteden, opgesteld door de in Brussel gevestigde Union of International Associations (UIA).

Onze hoofdstad telt de meeste meetings van internationale non-profitorganisaties en behoudt zo de koppositie. Vorig jaar werden in Brussel 620 meetings van internationale non-profitorganisaties georganiseerd. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen volgt op een tweede plaats met 298 congressen, Tokio (226 meetings) is derde. Antwerpen staat op een 41e plaats met 33 congressen.

Meer dan 700 congressen

Nergens ter wereld vonden volgens UIA vorig jaar meer internationale verenigingsmeetings plaats dan in België (708). Naast hotspot Brussel, ontvingen ook Gent (15), Leuven (14) en Brugge (10) meerdere evenementen.

In de periode 2004-2023 vonden er in geen enkele andere stad meer internationale verenigingscongressen plaats dan in Brussel. In de ranglijst van de afgelopen twintig jaar prijkt Brussel dan ook op de eerste plaats, gevolgd door Singapore, Wenen, Parijs en Seoel.

Dubbel zo veel als Parijs

Binnen Europa is de koppositie van Brussel nog nadrukkelijker. In de hoofdstad vonden in de periode 2004-2023 bijna dubbel zoveel internationale verenigingsmeetings plaats als in Parijs, en bijna drie keer zoveel als in Londen.

In geen enkele andere stad zijn meer internationale organisaties gevestigd, stelt Patrick Bontinck, CEO van visit.brussels. “Zowat 2.470 internationale verenigingen hebben hun hoofdzetel in onze hoofdstad”, aldus Bontinck. “Die kunnen rekenen op actieve steun van het Convention and Association Bureau van visit.brussels.”

Door de aanwezigheid van de Europese instellingen zijn in Brussel heel wat lobbygroepen, pr-bureaus en denktanks actief. De Europese Commissie wil evenwel strengere regels voor organisaties die voor rekening van derde landen het politieke beleid in de Europese Unie willen beïnvloeden