confiserie joris Foto: Confiserie Joris

Brusselse snoepjesfabrikant haalt productie van typisch Gentse lekkernij binnen

Snoepjesfabrikant Joris uit Sint-Agatha-Berchem heeft confiserie Geldhof uit Eeklo overgenomen, bekend van hun cuberdons en sneeuwballen. “Ik ben enorm fier dat ik het recept van dit Belgische bedrijf in ere mag houden.”

Confiserie Joris, sinds 1938 bekend voor zijn authentieke snoepjes, kwam afgelopen zomer nog naar buiten met het nieuws dat hun toekomst in gevaar kwam door een klacht over geluidsoverlast van een buur.

Vorige week raakte dan bekend dat de snoepjesfabrikant de confiserie Geldhof uit Eeklo heeft overgenomen. Daar worden cuberdons geproduceerd, of ‘neuzekes’: een als streekproduct erkend snoepje dat volgens de overlevering in Gent wordt bedacht en nog altijd sterk wordt geassocieerd met die stad. Confiserie Geldhof maakt ook ‘sneeuwballen’, waarvan de productie gebeurt bij Chocolates Sweets and Candy in Zelzate.

Familiebedrijf

“In België zijn er niet zoveel snoepjesfabrikanten, dus dit is wel groot nieuws”, vertelt Diederik Van den Driessche (38) van confiserie Joris. “Net zoals Geldhof zijn wij ook een familiebedrijf en maken we onze snoepjes van Arabische gom. Er komt heel wat vakmanschap kijken bij het produceren van onze snoepjes.”

Volgens Van den Driessche is de overname er niet meteen gekomen. “Eerst was er sprake van een samenwerking tussen beide bedrijven, maar uiteindelijk is het een overname geworden. Zaakvoerder Jo Geldhof zou zijn bedrijf nooit aan een droge investeerder hebben verkocht. Er was een klik tussen ons: we respecteren mekaars bedrijven en vakmanschap. Hij geeft als het ware zijn eigen kindje door aan mij en ik ben trots op het vertrouwen dat hij daardoor schenkt. Wij gaan absoluut het recept – dat uit 1873 stamt – in ere houden.”

Kapitein

De productie van de cuberdons en de sneeuwballen blijft op de site in Eeklo en ook voor de twintig medewerkers verandert er niets.

“Een nieuwe kapitein verandert altijd wat aan de koers, maar aan de essentie raken we niet”, vertelt Van den Driessche. “De continuïteit is belangrijk en die kunnen we garanderen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat dit patrimonium in ere wordt gehouden. Confiserie Geldhof is een belangrijk Belgisch instituut en we zijn fier dat dit in Belgische handen is gebleven. Samen zullen we nu 3,2 miljoen snoepjes of 20 ton per dag produceren op beide sites.”

Over de geluidsklacht op de site in Sint-Agatha-Berchem wilde Van den Driessche niet uitweiden. “Momenteel wordt er een geluidsstudie uitgevoerd, maar om de sereniteit in het dossier te bewaren, kan ik hier verder niets over kwijt.”

LEES OOK. Snoepjesfabrikant Joris met sluiting bedreigd door geluidsklacht van buur: “85 jaar lang geen klachten gehad”