Renovatie van de Koninklijke Loge in Hoeilaart door RENOTEC-foto joren de weerdt Renovatie van de Koninklijke Loge in Hoeilaart door RENOTEC-foto joren de weerdt

Confederatie Bouw zet tanden in erfgoed

HOEILAART/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL - De Confederatie Bouw heeft een nieuwe vakgroep opgericht: Erfgoedrestauratie. Bedoeling van het initiatief is eigenaars van erfgoed, publiek en privaat, via de aannemers te helpen bij het onderhoud en de restauratie van deels geklasseerd erfgoed.

De overheid, via de aannemers, is het aan zichzelf verplicht om deels geklasseerd erfgoed te onderhouden en te restaureren met het oog op kwaliteit. Daarnaast beschikken talrijke privépersonen en bedrijven over goederen met een onmiskenbare patrimoniale waarde. Met de oprichting van de vakgroep Erfgoedrestauratie zoekt de Confederatie Bouw partnerschappen met deze eigenaars.

Specifieke expertise

“De restauratie van erfgoed brengt een specifieke expertise met zich mee. Onze medewerkers en onderaannemers zijn vaklui die gepassioneerd zijn door hun beroep en die over een high-level expertise beschikken. Hun knowhow moet worden opgewaardeerd, het gaat hier om een kwaliteitsvolle restauratie van ons Erfgoed voor de toekomstige generaties. Een in elkaar geflanste restauratie is een drama voor het algemeen welzijn”, zegt Claude Nijs, de nieuwe voorzitter van de vakgroep,

Proactieve partner 

Volgens zijn collega Julie Bajart, verantwoordelijk voor Wallonië binnen de werkgroep worden de restauratiewerken vaak in grote mate gesubsidieerd door de overheid. “Deze mag dus terecht rekenen op een echt partnerschap van de aannemers. Het in de kijker zetten van ons vakmanschap moet gezien worden in de lijn van het streven naar expertise en kwaliteit. In die zin wil deze vakgroep een proactieve partner zijn om constructief in dialoog te gaan met alle stakeholders van de restauratiesector (architecten, publieke en private opdrachtgevers, …)”, besluit Bajart.