Hinderpremie wegenwerken Ternat Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dan toch hinderpremie voor ondernemers tijdens wegenwerken: “Administratieve fout rechtgezet”

Goed nieuws voor ondernemers uit de Sluisvijverstraat en de Nieuwbaan in Sint-Katherina-Lombeek. Ze krijgen in kader van wegenwerken dan toch een hinderpremie.

Sinds enkele weken is fase 3 van de herinrichtingswerken aan de Sluisvijverstraat en Nieuwbaan in Sint-Katherina-Lombeek gestart. Doorgaand verkeer met de wagen in de Nieuwbaan is hierdoor tot midden januari 2024 niet mogelijk. Ondernemers die aanvankelijk werden geconfronteerd met een geweigerde hinderpremie, kunnen nu opgelucht ademhalen.

Een administratieve fout met betrekking tot de startdatum van de werken heeft geleid tot de afwijzing van de premie. Maar UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel kon een rechtzetting bekomen.

Uitvoeringsperiode

Na analyse en overleg met de dienst openbare werken van de gemeente Ternat werd ontdekt dat de vergunde periode van de werken en de daadwerkelijke uitvoeringsperiode van elkaar verschilden. De startdatum werd op vraag van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel gecorrigeerd naar de effectieve startdatum van 6 november.

LEES OOK. Unizo eist meer communicatie bij wegenwerken na onaangename verrassingen van voorbije weken: “Ondernemers tijdig en volwaardig betrekken”

“De hinderperiode bedraagt hierdoor meer dan 30 dagen, waardoor alle ondernemingen binnen de werfzone automatisch worden gedetecteerd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en alsnog een hinderpremie zullen ontvangen“, verduidelijkt Frederiek De Kimpe, adviseur Belangenbehartiging bij UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.

Uitbreiden

Ondernemers met maximaal 9 werknemers kunnen bij hinder door openbare werken beroep doen op een eenmalige hinderpremie van 2.000 euro. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel pleitte eerder al voor een uitbreiding van deze premie. “De premie is gericht op ondernemers in de werfzone zelf. Ondernemingen die buiten de werfzone vallen en vaak ook grote hinder ondervinden, hebben er geen recht op”, aldus Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. “De lijst van NACE-codes die in aanmerking komen is bovendien beperkt. Er zijn beroepen waarbij de vlotte toegang voor klanten of patiënten tot de bedrijfsruimtes evenzeer van belang is.”