Debbie Timmermans finaliste voor de Womed Award Belofte

belofte05aMarkant en Unizo maakten de vijf provinciale finalistes voor de Womed Award Belofte 2014 bekend. Dat is de prijs voor het meest beloftevolle vrouwelijke ondernemerstalent. Alleen wie minstens twee en maximaal vijf jaar als zelfstandige in hoofdberoep actief is in haar eigen zaak, komt in aanmerking. De jury koos voor Joundi Naziha van kinderdagverblijven De Ster en Sterrenloft in Antwerpen, Ellen Haselaars van Noiselle by EH uit Halen, Dauwke Van den Eynden van mundo melocotón in Adegem, Debbie Timmermans van idEA Architecten- en Ingenieursbureau in Jette en Grace Keli de Aguilar Gomes van Belofloripa uit Sint-Andries.

De winnares, die wordt gekozen door een jury, krijgt de award op woensdag 4 maart uit handen van vice-premier Kris Peeters, in het bijzijn van Koningin Mathilde. Dezelfde avond worden ook de Womed Award en de Womed Award Zuid uitgereikt.

"Natuurlijk ben ik blij met de nominatie, verrast ook", zegt Debbie Timmermans (31). Ze is samen met haar vriendin Ouchy Van Loo, zaakvoerder van Architecten- en Ingenieursbureau idEA dat alle diensten binnen een bouwproject aanlevert zoals ontwerp, opvolging van de werf, stabiliteit, EPB-verslaggeving.

Debbie Timmermans werkte eerste wel op een architectenbureau. "Ik zit in een creatief beroep. De enige manier om je eigen ideeën vorm te geven en echt door te drukken, is dat je een eigen zaak hebt. Wij kregen in 2013 de kans om als vennoten het klantenbestand over te nemen van een oudere architect waarvoor we allebei al freelance werkten."

Debbie Timmermans wil aan andere ondernemers tonen dat zelfstandige zijn geen belemmering vormt voor de combinatie kind en gezin en dat werken voor een eigen zaak een vrijheid biedt die een job in loondienst meestal niet kan geven.  "Ik heb eerder als bediende gewerkt en ben nu zelfstandig. Het grote voordeel van zelfstandig te zijn, is dat je in grote mate zelf je tijd kunt indelen", zegt Timmermans. "Wij zijn allebei zaakvoerder, dus plannen we onze vakantie op een ander moment. Ik ben eind 2013 bevallen en mijn vriendin en mede-vennoot is vorig jaar in augustus, zo konden we elkaars zwangerschapsverlof opvangen. Ik begrijp dat veel vrouwen bang zijn om zelfstandig te zijn en dat te combineren met een gezin, maar er zijn ook voordelen. Al moet ik er wel aan toevoegen dat mijn man ook flexibel is, zodat we de zaak in ons privéleven kunnen inpassen. "