LEUVEN Elke Tielemans – kopie

Deze lening kent alleen maar winnaars maar is bij ons weinig bekend

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – De winwinlening is te weinig bekend bij Vlaams-Brabantse ondernemers. Dat zegt Unizo Vlaams-Brabant en Brussel na een analyse van de cijfers rond het aantal aanvragen van de lening in de periode van 2006 tot 2019. 

Uit een overzicht van het aantal aanvragen voor winwinleningen van 2006 tot 2019 blijkt dat de financieringsvorm in onze provincie slechts een beperkt succes kende. In 2019 kwamen op een totaal van 2630 aanvragen ‘slechts’ 372 dossiers uit Vlaams-Brabant. Goed voor een totaalbedrag van nog geen 8,5 miljoen euro. In Oost-en West-Vlaanderen en Antwerpen heeft de lening over dezelfde periode meer succes met respectievelijk ruim 18, 17 en 13 miljoen euro.

Nood aan bijkomende middelen

Iedereen weet dat bij onze KMO’s de nood aan bijkomende middelen ten gevolge van de coronacrisis enorm is”, zegt Elke Tielemans, directeur van Unizo Vlaams-Brabant en Brussel. “En we mogen niet alle heil verwachten van de banken. Vrienden en familieleden aansporen om financieel bij te springen is dus een heel goede zaak. En de geldschieters kunnen er zelf hun voordeel mee doen, want het rendement ligt een pak hoger dan bij een spaarboekje. Kortom, iedereen wint! Deze formule moet dan ook verder bekend gemaakt en gepromoot worden bij ondernemers en burgers.”

Werking en uitbreiding 

Vrienden en familie kunnen kleine en middelgrote ondernemingen een winwinlening met vaste looptijd verstrekken. Ze krijgen daarvoor in ruil een jaarlijks voordeel via de belastingbrief van 2,5% op het openstaande kapitaal. De ondernemer kan op die manier via een achtergestelde lening extra kapitaal verwerven. Begin mei besliste de Vlaamse Overheid in volle crisistijd om, mee op vraag van Unizo, de winwinlening uit te breiden:

  1. Er wordt voorzien in meer flexibiliteit in de looptijd: in plaats van een looptijd van 8 jaar, wordt het mogelijk te variëren van looptijd tussen 5 en 10 jaar.
  2. De maximumbedragen worden aangepast: het maximum van 50.000 euro per kredietgever wordt opgetrokken tot 75.000 euro, het maximum van 200.000 euro per onderneming wordt opgetrokken tot 300.000 euro.
  3. Leningen die aflopen in 2020 kunnen vrijwillig met 2 jaar verlengd worden. Zo kunnen ondernemingen de terugbetaling meer spreiden of uitstellen. Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximum 10 jaar.
  4. Ook voor kleine aandeelhouders (met maximum 5% van de aandelen) wordt het toegelaten om een winwinlening te verstrekken.
  5. De rentevoet bedraagt nog steeds maximum de wettelijke rentevoet en minimum de helft van die rentevoet (1,75% voor 2020).
  6. De Vlaamse waarborg, ten slotte, wordt verhoogd. Als de kredietnemer niet kan terugbetalen in geval van faillissement bijvoorbeeld, is er in de plaats van 30% nu tijdelijk 40% overheidswaarborg. Dat geldt voor alle overeenkomsten die worden afgesloten tot en met 31 december 2021 voor de gehele looptijd. Daarna is er een overheidswaarborg van 30%.

Ook in Brussel 

Op 30 april besliste de Brusselse ministerraad om een Brusselse winwinlening te creëren. Unizo ziet zo een strijdpunt sinds meerdere jaren vervuld. De winwinlening heet in Brussel ‘proxy-lening’, maar is evenzeer bedoeld om het spaargeld van burgers te mobiliseren voor de financiering van kmo’s . Een privépersoon die een lening geeft aan een Brusselse kmo, zal daarvoor een belastingvermindering krijgen. Unizo dringt alvast aan op de snelle inwerkingtreding van de maatregel, in een periode waarin bijkomende financiering voor ondernemers meer dan welkom is.