Nieuws Vlaams Brabant Drie uitdagingen voor de economie van Vlaams-Brabant (2)

Drie uitdagingen voor de economie van Vlaams-Brabant (2)

Drie uitdagingen voor de economie van Vlaams-Brabant (2)

vokarbeidsmarktPeter Van Biesbroeck ziet drie prioritaire uitdagingen voor de toekomst van de regio op economisch vlak. De algemeen directeur van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant zet die uiteen op vraag van Made in Vlaams-Brabant.

Mobiliteit is de hoofdprioriteit voor de Voka-topman. Maar de arbeidsmarkt prijkt op de tweede plaats van uitdagingen op korte termijn. “De werkloosheidsgraad ligt in Vlaams-Brabant traditioneel lager dan het gemiddelde in Vlaanderen. Dat is te wijten aan onze diensteneconomie, die steeds meer dan de maakindustrie bestand is gebleken voor schommelingen in tewerkstelling.”

“Bovendien is onze regio gekenmerkt door een merendeel van familiale kmo’s die sterk verankerd zijn. Ze kennen soms eigenaars van de tweede en derde generatie. Ook dat heeft een stabiliserend effect voor de tewerkstelling. In tegenstelling tot multinationals die hun beslissingscentrum vaak buiten België hebben en sneller hun productie-eenheden op wereldschaal herverdelen.”

van biesbroeckMaar er is niet alleen goed nieuws. “De grote uitdaging ligt volgens ons in het afstemmen van de afgeleverde opleidingen en de vraag bij de ondernemingen. Dit geldt hoofdzakelijk voor technische opleidingen van alle niveaus maar ook voor meer algemene opleidingen. Bovendien komt nog steeds zeven procent ongeschoolden of lagergeschoolden op de arbeidsmarkt.”

Voka stelt voor om massaal in te zetten op stageplaatsen van leerkrachten, leerlingen en studenten op de werkvloer. “Om zo de allernieuwste technieken te leren kennen en een eerste ervaring in het beroepsleven op te doen. Daarnaast stellen wij voor om het curriculum van de verschillende onderwijsrichtingen aan te passen en om te schakelen naar belangrijke delen voorbehouden aan werkplekleren. Dat is leren op de werkvloer. Opnieuw met dezelfde insteek van ervaringuitwisseling en ervaring opdoen tijdens het studeren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Leuven
Brussel

Van Avermaet ligt onder vuur

LEUVEN/BRUSSEL - Een aantal bestuurders van Bpost vindt dat CEO Jean-Paul Van Avermaet moet opstappen. Dat schrijft zusterkrant De Standaard.  Lees meer

Boutersem, Grimbergen
Boutersem

Connectimmo verkoopt telecomgebouwen

GRIMBERGEN/BOUTERSEM - Connectimmo, de vastgoedpoot van telecombedrijf Proximus, verkoopt telecomgebouwen in Grimbergen en Vertrijk (Boutersem).  Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.