Drukker Edouard wordt ereburger in Zoutleeuw Foto: VDT

Drukker Edouard Peeters (90) mag zich voortaan ereburger van Zoutleeuw noemen

Edouard Peeters (90) is zopas door het stadsbestuur van Zoutleeuw benoemd tot ereburger. Edouard runde jarenlang de gekende drukkerij Peeters, waarvan zijn zoon Jan nu de vijfde generatie is. Edouard is ook een verwoed verzamelaar van alles wat met Zoutleeuw en Sint-Leonardus, de patroonheilige van de parochie, te maken heeft.

Wie Edouard ontmoet, zou niet zeggen dat hij op 4 februari 91 jaar wordt. “Ik voel me nog heel goed, verstandelijk en lichamelijk”, zegt hij zelf. “Vorig jaar had ik wat hartproblemen, maar die zijn nu van de baan.”

Edouard heeft nochtans geen makkelijke jeugd gehad. Zo verloor hij zijn vader, Jean-Charles Peeters, al op 15-jarige leeftijd. “Dat zijn tegenslagen die je in je leven te verwerken krijgt”, zegt Edouard met een zucht. “Veertien jaar geleden heb ik ook mijn vrouw moeten afgeven en onlangs moest ik afscheid nemen van een goede vriend van mij. Tijd is jammer genoeg niets wat je kunt kopen.”

De geschiedenis van drukkerij Peeters Zoutleeuw, gevestigd in de Begijnhofstraat, start in 1857 toen Charles Peeters in Leuven een drukkerij met uitgeverij en boekhandel oprichtte. Eén van de zonen, Joseph, zette de drukkerij verder tot er een grote brand uitbrak in 1914. De oudste zoon, ook Charles, richtte in 1888 de drukkerij in Zoutleeuw op. Hij startte De Leeuwenaar op, een aankondigingsblad voor Zoutleeuw en omstreken.

Diens oudste zoon, Jean-Charles, volgde hem op in 1912. Zelfs achter het front tijdens WO I werd De Leeuwenaar gedrukt. De Leeuwenaar wordt al lang niet meer uitgegeven, maar Edouard heeft de vele jaargangen van 1888 tot 1973 zorgvuldig bewaard. “Het blijft tot op vandaag hét referentiewerk bij uitstek voor de geschiedenis van de stad”, zegt burgemeester Guy Dumst (CD&V).

Voor zijn verdiensten voor de parochie kreeg Edouard al het Gouden Rumolduskruis. Edouard is ook een begenadigd zanger. Hij zong in menige zondagsmissen en begrafenissen sinds 1950 tot op de dag van vandaag. Als volleerd kalligraaf schrijft hij nog steeds gedachteniskruisjes voor de overledenen van Zoutleeuw.

“En al vele jaren is Edouard een gedreven lid van het bestuur van de vzw Vrienden van Zoutleeuw en lid van talloze Leeuwse verenigingen”, zegt burgemeester Dumst. “Met zijn legendarische minzaamheid en zin voor humor is hij één van de meest markante figuren van het gemeenschapsleven in Zoutleeuw en een wandelende encyclopedie van de geschiedenis van de stad.”

Loodzetmachine

Samen met zijn echtgenote Rachel breidde Edouard de drukkerij uit met een winkel in papierwaren en wenskaarten. “Ik heb nog met de loodzetmachine gewerkt. Wij waren toen zowat de enige drukkerij in de ruime omgeving die over zo’n machine beschikte. En ik kon daar goed mee om. Daarna heeft de boekdrukkunst een hele evolutie meegemaakt op korte tijd. Vandaag gebeurt alles bijna met computer. Dat is niet meer aan mij besteed, maar mijn zoon Jan doet dat voortreffelijk.”

Zoon Jan stapte in 1984 in de zaak. Sinds 1988 is hij zaakvoerder. Edouard, die naast de drukkerij woont, brengt nog dagelijks een bezoekje aan de zaak. “Ik probeer nog te helpen waar ik kan”, zegt hij. “Maar ik zie dat de zaak in goede handen en dat drukkerij Peeters na al die jaren nog steeds goed draait.”

“Naast het klassieke handels- en reclamedrukwerk doen we nu heel veel gelegenheidsdrukwerk, zoals geboortekaartjes ”, zegt zoon Jan. “Wij maken het verschil met de online aanbieders omdat we vlot bereikbaar zijn. Soms volstaan een paar kleine aanpassingen door ons, om een eigen ontwerp van de klant een serieuze opwaardering te geven. Frederik, onze ontwerper, die prachtig werk levert en alles tot in de puntjes afwerkt, heeft ook een zeer goed contact met de klanten. Dat wordt erg geapprecieerd. We hopen alvast nog lange tijd te kunnen doorgaan.”