Nieuws Vlaams Brabant EcoWerf vergroent vier containerparken

EcoWerf vergroent vier containerparken

EcoWerf vergroent vier containerparken

EcoWerf heeft met de steun van de provincie Vlaams-Brabant de containerparken van Haacht, Kortenberg, Rotselaar en Tienen vergroend. Het intergemeentelijk milieubedrijf heeft de groenbuffer van de parken op een natuurlijke wijze heringericht. Dit heeft een positief effect op de lokale flora en fauna. “Projecten die de biodiversiteit op bedrijventerreinen versterken, krijgen onze steun”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid.

“In het sterk verstedelijkte en dichtbevolkte Vlaams-Brabant is het niet gemakkelijk om de natuur weer dicht bij de mensen te brengen. Daarom stimuleren we natuurprojecten op plaatsen waar je dat niet verwacht: bedrijventerreinen, begraafplaatsen, speelplaatsen en jeugdterreinen.” Het samenwerkingsproject biodiversiteitstoets in dienst van containerparken van EcoWerf, IGO, de gemeenten Haacht, Rotselaar, Kortenberg en Tienen en de compostmeesters van de containerparken van deze gemeenten is daarvan een voorbeeld. “Er is voldoende participatie met de gebruikers en andere bedrijven. Daarom krijgt het project een subsidie van 20.000 euro.”

“We verrijkten de bestaande groenbuffers op onze containerparken in Haacht, Kortenberg, Rotselaar en Tienen op een ecologische manier”, zegt Peter Standaert, directeur van EcoWerf. “Hierdoor vergroten we het leefgebied van verschillende soorten planten en dieren. Bovendien vormen deze groene ruimten een opstap naar grotere natuurgebieden.”

Dit is een proefproject om ook de 23 andere containerparken van Oost-Brabant op dezelfde wijze om te vormen. EcoWerf vervult een voorbeeldfunctie voor de andere bedrijven op de sites waar de containerparken gelegen zijn. De natuurontwikkelingsacties werden bepaald door de biodiversiteitstoets. De toepassing van dit instrument zorgt ervoor dat er geen pesticiden meer gebruikt worden bij het groenbeheer. Daarnaast zal er uitgebreid aandacht zijn voor communicatie en sensibilisering naar de gebruikers en wachters van de containerparken en omliggende bedrijven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.