Stakingen Delhaizes Antwerpen Themabeeld. Delhaize Antwerpen.

Eerste vijftien Delhaizes worden in het najaar zelfstandig, om deze winkels gaat het

Delhaize heeft maandagochtend op een ondernemingsraad bekendgemaakt welke vestigingen binnenkort zullen verzelfstandigen. In Vlaanderen zou het gaan om Delhaizes in Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Hankar, Deurne en Wilrijk. Ook in Brussel en Wallonië zijn er zes Delhaizes die overgaan naar een zelfstandig statuut.

De winkels zouden vanaf oktober en november overgedragen worden, de winkelketen beloofde wel om de situatie twee jaar lang op te volgen. Bij de overgang van supermarkten in eigen beheer naar supermarkten uitgebaat door zelfstandige ondernemers behouden alle medewerkers van de betrokken supermarkten hun tewerkstelling en hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden conform de CAO 32bis, verzekert Delhaize. De supermarktketen zal de winkelmedewerkers ook een ‘transitiepremie’ van 1.500 euro toekennen, verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit.

Volgens de vakbonden slaat er opnieuw een bom in bij het personeel. “Onze angst wordt stilaan bewaarheid. We zien in de lijst een groot aantal bestaande uitbaters die er dus nog een winkel willen bijnemen. Uitbaters die goed genoeg weten dat ze de loonvoorwaarden van Delhaize-personeel niet kunnen garanderen”, klinkt het.

Van de overnemers van de eerste vijftien eigen Delhaize-supermarkten baten er vijf al andere Delhaize-supermarkten uit. Vijf andere overnemers zijn medewerkers van Delhaize, de resterende vijf zijn ondernemers die voor het eerst aantreden.

Toekomst

De supermarktketen zegt dat voor alle 128 supermarkten in eigen beheer een overnemer gevonden zal worden. Volgens Delhaize is er op dit moment voor alle vestigingen in eigen beheer ten minste één kandidaat. Voor 90 procent zijn er ten minste twee kandidaat-overnemers. “De komende maanden komen er op geregelde tijdstippen nieuwe aankondigingen over bijkomende supermarkten die de overgang naar zelfstandige Delhaize-supermarkten zullen maken”, klinkt het.