EnergyVision Foto: Belga

EnergyVision werkt aan beursgang

De zonnepanelen- en laadpalengroep EnergyVision werkt aan een beursintroductie, zo schrijft De Tijd woensdag. Het proces zit wel nog in een pril stadium, maar het zou de ­eerste beursgang van enige ­omvang zijn op de Brusselse beurs in jaren. De laatste grote introducties waren - de afsplitsing van DEME en Syensqo niet meegerekend - die van chemiedistributeur Azelis (september 2021) en het medtechbedrijf ­Onward Medical (oktober 2021).

EnergyVision mikt op een beursgang dit jaar, al kunnen eventuele turbulenties op de financiële markten nog roet in het eten gooien, schrijft de krant.

Het bedrijf heeft vooral een sterke positie in Brussel als installateur van zonnepanelen (Brusol) en laadpunten (EnergyDrive). In Vlaanderen werkte EnergyVision zich in de kijker dankzij enkele grote projecten zoals de aanbesteding voor zonnepanelen op 50.000 sociale woningen en de bouw van een groot zonnepark op de luchthaven van Oostende.

Recentelijk lanceerde het bedrijf zich ook als elektriciteitsleverancier, met een uniek tarief op lange termijn. EnergyVision boekte vorig jaar op 121 miljoen euro omzet een brutobedrijfswinst (ebitda) van 30,3 miljoen en een nettowinst van 6,2 miljoen. Maar de activiteiten zijn erg kapitaalintensief en hierop biedt een beursgang een antwoord.

Aandelen

EnergyVision zit voorlopig stevig in de handen van zijn oprichters (CEO Maarten Michielssens, Hassan Mourhit en Koen Decourt) en het management (81,5 procent). Marc Coucke heeft via zijn investeringsvehikel Alychlo een kleine 12 procent in handen. De rest van de aandelen (6,6 procent) zit bij onder anderen ­Christian Teunissen (oprichter en CEO van de kotenuitbater Xior) en de Brusselse publieke investeerder Finance & Invest Brussels.