bogaerts Marc en Yvette hebben 45 jaar samen in hun zaak gewerkt. — © Conny Justé

Familiezaak stopt ermee na meer dan 75 jaar

Meer dan 75 jaar geleden ging Alfons Bogaerts in het centrum van Haacht van start met een winkel voor juwelen en uurwerken. Eind september sluiten zoon Marc en zijn echtgenote Yvette definitief de deuren van de familiezaak. “Er is veel veranderd doorheen de jaren.”

Meer dan 75 jaar lang was Uurwerken-Juwelen-Optiek Bogaerts een vaste waarde in het centrum van Haacht. Al begon het verhaal nog veel vroeger, bij Gust Bogaerts, de grootvader van de huidige uitbater Marc Bogaerts (70). Als handige harry maakte hij zelf uurwerken, zette hij radio’s in elkaar. “Mijn grootouders waren eenvoudige boerenmensen”, blikt Marc terug. “Maar toen al kwamen mensen bij hem langs om hun uurwerken te laten herstellen.”

De passie voor uurwerken zat duidelijk in hun genen. Want van de zeven kinderen van Gust, werden er drie horlogemaker. “Een zoon trok naar Putte, een andere werd horlogemaker in Rotselaar”, gaat hij verder. “Mijn vader opende kort na de Tweede Wereldoorlog, samen met zijn echtgenote, een horloge- en juwelenwinkel in Haacht, de optiek was er ondergeschikt bij.”

Dit laatste veranderde wanneer Marc in 1979, als afgestudeerd opticien, mee in de zaak stapte. “Een tijdlang werd de optiek vooral mijn zaak”, aldus Marc. “Mijn echtgenote Yvette Piot werkte mee bij de juwelen en uurwerken.” In 1994 namen Marc en Yvette (67) de zaak volledig over.

Minder waardering
Op 30 september 2024, exact 45 jaar nadat ze er samen in zijn gestapt, sluiten ze hun zaak. Alhoewel ze geen spijt hebben van hun jarenlange engagement, zagen ze hun wereld als handelaars toch heel erg veranderen. “Vroeger kon je als opticien een echt verschil maken”, vertelt hij. “Mensen hadden een bril nodig en waren dankbaar als je hen een goede kon leveren.”

Die waardering voor het vak, die zag Marc heel erg verminderen. “Klanten zijn heel veeleisend geworden”, bekent hij, met een beschuldigende vinger richting online verkoop. “Mensen komen een foto maken en kopen dan online.” Al zal zijn trouwe klantenbestand hen zeker missen. “Sommige klanten komen hier al 45 jaar”, voegt Yvette toe. “We kregen al geregeld de vraag waar ze nu naartoe moeten.” Dat zal echter niet meer in hun winkel zijn. “We verkopen nog tot eind september uit”, aldus Marc. “Daarna wordt alles verkocht.” Het beruchte zwarte gat, dat vrezen ze na al die jaren niet. “We hebben veel plannen”, besluiten ze.