Nieuws Vlaams-Brabant Feest-en seminatielocatie herstelt omgeving in oorspronkelijke staat

Feest-en seminatielocatie herstelt omgeving in oorspronkelijke staat

Feest-en seminatielocatie herstelt omgeving in oorspronkelijke staat

LANDEN – De directie van feest-en seminarielocatie Kasteelhoeve Wange in Landen kondigt grondige werken aan in de omgeving van het centrum. Met de werken wordt de omgeving in haar oorspronkelijke staat hersteld. 

Na de ingebruikname van een nieuwe seminarieruimte, Hemelzaal genaamd, in de herfst van vorig jaar kondigt de directie van Kasteelhoeve Wange structurele werken aan in de omgeving. Voor eind dit jaar en volgend jaar staan er 3 grote projecten op stapel: de omvorming van het 2 hectare grote bos op de site van de Kasteelhoeve, het herstel van de meander van rivier De Gete en de aanplanting van een voedselbos.

Natuurlijke energie

Philip Van Kelst, stichter van de Kasteelhoeve: ‘we zetten al jaren in op natuurbeheer. De inspanningen worden beloond door de effecten die we zien op plant en dier en door de feedback van onze gasten, die genieten van de natuurlijke energie van deze plek. Daarenboven zijn we dankbaar dat er steeds meer partners uit privé en overheid zich aandienen om samen te werken op ons domein, waardoor de projecten hoe langer hoe vlotter lopen”, zegt Van Kelst nog.

Vervanging bomen 

Omdat het bos op de site vooral bestaat uit populieren die de tand des tijds niet doorstaan, is beslist dit najaar de bomen te kappen en te vervangen door inheemse bomen zoals zomereik, boskers, winterlinde en zwarte es. “Zo wordt een bos gecreëerd dat nog vele generaties na ons in een ecologisch evenwicht verder zal groeien tot een natuurbos met eeuwenoude bomen”, zegt Philip Van Kelst, stichter van de Kasteelhoeve.

Oorspronkelijke meander 

Na de rechttrekking van rivier De Gete, in 1969, zal de menselijke ingreep volgend jaar ongedaan gemaakt worden. Ter hoogte van de Kasteelhoeve zal de rivier haar oorspronkelijke meanders krijgen. Hiervoor werkt de hoeve samen met Tim Carlens, de landbouwer die eigenaar is van de gronden aan de overkant van de Gete, de Vlaamse Milieu Maatschappij, Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de Stad Landen en Viva Concept uit Berlaar.

Voedselbos 

Ten slotte zal de Kasteelhoeve volgend jaar in samenwerking met Viva Concept ook een voedselbos aanplanten rond een grote permacultuur moestuin met vaste groentebedden. Een voedselbos is een bos dat gericht is op de productie van o.a. fruit, noten en kruiden, en door zijn natuurlijk en organisch dynamiek ook een grote meerwaarde biedt voor inheemse fauna en flora. Bovendien creëert het een optimaal microklimaat voor de moestuin door een betere windbescherming en vochthuishouding.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.