130095037_846627169494779_6639833087560976059_n

Focus op jobrotatie! “Ruim 6 op 10 Belgen denkt binnen 5 jaar niet meer bij huidige werk(gever) te passen”

LEUVEN/BRUSSEL – Uit de resultaten van een onderzoek bij 2.072 werknemers, gevoerd door hr-speler Acerta in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville, blijkt dat ruim 6 op 10 Belgen denkt binnen 5 jaar niet meer bij huidige werk(gever) te passen.

De Belgen zijn de laatste jaren meer gaan beseffen dat ze niet voor altijd bij hun huidige job of bedrijf zullen blijven. Door corona is die trend nog versneld, zo blijkt uit onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville bij 2.072 medewerkers. Amper 37% van de bevraagden verwacht binnen vijf jaar nog goed bij zijn/haar werk te passen en 36% bij de huidige werkgever. En nog opvallend: slechts één op de drie Belgen denkt dat hij op korte termijn zijn werk nog graag zal blijven doen. Acerta roept organisaties op om in de krappe arbeidsmarkt meer in te zetten op jobrotatie: collega’s die (tijdelijk) elkaars job uitoefenen.

Weinig plezier 

Bij de medewerkers jonger dan 35 jaar is dat besef het grootst dat ze binnenkort niet meer bij hun werk zullen passen. Gemiddeld meent 37% van alle werknemers dat ze over 3 à 5 jaar nog goed bij hun werk zullen passen. Bijna 2 op 3 meent dus dat actie nodig is. In 2018 was meer dan de helft – 58% - er nog gerust in dat de match tussen henzelf en hun job er nog wel een paar jaar zou zijn. Gelijkaardige resultaten zijn er in de relatie tot de huidige werkgever: amper 36% heeft er vertrouwen in (tegenover 54% twee jaar geleden). Nog stuitender: slechts één op drie verwacht zijn werk nog met plezier te doen binnen een aantal jaar. En amper drie op de tien denkt over vijf jaar even goed te presteren dan nu. Twee jaar geleden waren dat er nog zes op de tien.

Veranderproces 

“Medewerkers erkennen dat ze niet zomaar inzetbaar en tevreden zullen blijven als vandaag”, zegt Tom Vlieghe, Director bij Acerta Consult. “Dat dit bewustzijn groter is bij jongere medewerkers dan bij oudere is logisch. De jongsten beginnen pas aan hun loopbaan. Jongere medewerkers hebben ook meer zicht op groei in hun carrière. Maar ook algemeen is het besef gegroeid dat een loopbaan niet automatisch oneindig en vlak is. Werknemers beseffen dat er iets zal moeten gebeuren om over 3 à 5 jaar nog dezelfde tevredenheid te vinden in de samenwerking met de werkgever. Corona heeft die trend nog versneld, maar de stap naar actie is vaak nog niet genomen. Een veranderproces gaat eigenlijk in fasen, van ontkenning over acceptatie naar actie. We zien hier dat we in de fase van acceptatie zijn aanbeland.”

Zelden actie 

Opvallend is dat de Belg nog maar zelden actie onderneemt. Integendeel, de cijfers van deze grootschalige werknemersbevraging tonen minder initiatief  dan in 2018. 1 op 3 denkt wel na over de eigen loopbaan en probeert de eigen capaciteiten optimaal in te zetten, maar de toekomst lijkt hen nog veraf. 30% van de medewerkers zegt aan zelfstudie te doen. Als er zich een project aandient zou 1 op 4 (25%) medewerkers zich kandidaat stellen voor een taak die hun huidige overstijgt. Dat is een beter resultaat dan in 2018.

Jobrotatie 

Acerta roept ondernemers op meer te focussen op jobrotatie.