Knokke-luxe-vastgoed

“Gebrek aan relanceplan kost overheid dit jaar 3,3 miljard”

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – De coronacrisis en het gebrek aan relanceplan voor de bouw- en vastgoedsector zorgen ervoor dat de overheid dit jaar 3,3 miljard aan inkomstenverlies zal lijden. Dat blijkt uit berekeningen die de Confederatie Bouw en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) uitvoerden. “De federale regering had een impuls moeten geven aan de nieuwbouw door de btw tijdelijk te verlagen”, zeggen Olivier Carrette (BVS) en Robert de Mûelenaere (Confederatie Bouw).

 De bouw- en vastgoedsector hebben het moeilijk. In april en mei laten de enquêtes van de Nationale Bank een sterke daling van de orderboeken van de bouwondernemingen zien. Volgens de laatste maandenquête van ING heeft 60% van de beleggers dan weer zijn vastgoedproject uitgesteld. En de situatie zal op korte termijn niet verbeteren: vooruitzichten van het Federaal Planbureau tonen aan dat de bedrijvigheid in de bouw met 10,5% zal terugvallen in 2020. De daling zal zelfs 14,6% bedragen voor investeringen in woningen.

3,3 miljard 

De bouw levert een zeer grote bijdrage aan de overheidsinkomsten. De sector geeft 45% van zijn omzet terug aan de Schatkist via btw, de personenbelasting, de vennootschapsbelasting en RSZ (en zelfs meer dan 50% voor de bouw van nieuwe woningen), d.w.z. in totaal 21,5 miljard euro. Door de crisis en het gebrek aan relanceplan zal de overheid dit jaar 3,3 miljard aan inkomstenverlies lijden uit de volledige sector, waarvan 1,2 miljard uit nieuwbouw.

Links laten liggen 

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS: “Elke vierkante meter nieuwbouw betekent 1.350 euro opbrengst voor de overheid. Nu heel wat vastgoedprojecten op de helling komen te staan, zal de overheid dat voelen. Het is daarom des te jammer dat de federale regering de bouw- en vastgoedsector volledig links heeft laten liggen in haar relanceplan.”

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Kiezen voor extra inkomstenverlies in tijden waarin de schatkist al zwaar geteisterd wordt als gevolg van Covid-19 is op zich een onbegrijpelijke keuze. Bovendien moet men elk jaar voorzien in huisvesting voor 30.000 nieuwe gezinnen. Aan die vraag zal door de genomen beleidskeuzes niet voldoen worden, terwijl dat nodig is om de vastgoedprijzen onder controle te houden.”

BTW-verlagingen 

Als vertrekpunt pleiten de BVS en de Confederatie Bouw voor een tijdelijke verlaging van de btw op nieuwbouw voor een schijf aan werken van 60.000 euro (met een beperking van de oppervlakte tot 190 m² voor eengezinswoningen en 100 m² voor appartementen). Verder pleiten ze ook nog voor de veralgemening van de verlaagde btw voor slopen-herbouw naar het hele grondgebied en ten gunste van private en professionele actoren, een pakket maatregelen die ten goede komen aan energierenovatie en de versnelde uitvoering van het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen (infrastructuur, energie-efficiëntie van overheidsgebouwen, communicatienetwerken).