CALLEBAUT-CHOCOLATE-INDUSTRY Foto Belga

Geen vakbondsacties gepland bij Callebaut

Het personeel bij chocoladeproducent Barry Callebaut is dinsdag in alle vestigingen aan het werk gegaan, bevestigt de directie. Maandag werden het personeel en de vakbonden op de hoogte gebracht van een besparingsplan dat in ons land aan zowat 500 mensen hun baan zou kosten.

De procedure-Renault voor collectieve ontslagen is opgestart. In Wieze werken momenteel zowat 1.200 mensen voor Barry Callebaut, in Lokeren ongeveer 120 en in Halle 480. Wereldwijd zouden onder het huidige plan 2.500 van de 13.000 banen verdwijnen.

Lees ook: Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in België: fabrieken in Lebbeke, Lokeren en Halle getroffen

De sfeer lijkt vooral gelaten en slaat voorlopig niet om in spontane werkonderbrekingen. De drie vakbonden roepen voorlopig ook niet op tot acties. De komende dagen staat een Europese ondernemingsraad op het programma om de afwikkeling van het plan voor te bereiden.

Nieuwe productielijnen

Over een eerste investeringsronde van 55 miljoen Zwitserse frank -de hoofdzetel van het bedrijf ligt in Zwitserland- is volgens Christiaens al een akkoord. Voor de tweede ronde van 110 miljoen Zwitserse frank "ontbreekt bij wijze van spreken nog één handtekening".

Met het extra geld zouden nieuwe productielijnen opgezet worden. Het zou gaan om nieuwe lijnen om vloeibare chocolade te produceren, en een lijn om cacaobonen zelf te branden, wat nu nog niet gedaan wordt in Halle. De investeringen zullen ook dienen om de fabriek te digitaliseren en te moderniseren. "De technologie vervangt de mensen", vat Christiaens samen.

De wet-Renault die collectief ontslag regelt, is intussen opgestart in de getroffen fabrieken. Op 28 maart staat de eerstvolgende bijzondere ondernemingsraad in Halle op het programma, met de start van de informatie- en consultatiefase.