Nieuws Vlaams Brabant Gerechtelijk onderzoek naar vermeend gesjoemel bij overheidsopdrachten VRT

Gerechtelijk onderzoek naar vermeend gesjoemel bij overheidsopdrachten VRT

Credit: Belga Image Eric Lalmand.

Gerechtelijk onderzoek naar vermeend gesjoemel bij overheidsopdrachten VRT

EVERE – Er is een onderzoeksrechter aangesteld om mogelijk gesjoemel te onderzoeken met contracten of overheids­opdrachten bij de open­bare omroep VRT. Dat schrijft de krant De Tijd op gezag van het Brussels parket. “Maar het parket kan geen verdere informatie geven”, zegt woordvoerster Katrien Meulemans aan de krant.

De bal ging aan het rollen door een forensisch onderzoek van Audit Vlaanderen, het agentschap dat toezicht houdt op de Vlaamse administratie. In februari vorig jaar raakte bekend dat Audit Vlaan­deren een onderzoek voerde naar de manier waarop de VRT exclusiviteitscontracten sloot. In het dossier is er sprake van het niet respecteren of het omzeilen van aanbestedingsregels. Nog volgens het rapport komt de openbare omroep ook te kort op het vlak van contractbeheer en -opvolging. En de audit maakte ook duidelijk dat er vragen mogen gesteld worden bij de integriteitscultuur van sommige personen bij de VRT.

Pijnpunten 

Het rapport dat eind vorig jaar uit dat onderzoek volgde, bleef vertrouwelijk om de privacy van de betrokken partijen te beschermen en om de commerciële belangen van de VRT niet te schaden. Wel raakte bekend dat het een hele reeks pijnpunten blootlegde bij verschillende afdelingen van de VRT. Twee eerdere audits hadden ook al problemen aan­gekaart bij de openbare omroep.

Meer mogelijkheden

De aanstelling van een onderzoeksrechter biedt meer mogelijkheden dan dat het parket ter beschikking heeft. Hij moet zowel bewijzen tegen (à charge) als voor (à décharge) alle betrokken partijen verzamelen, wat garanties biedt op een objectief onderzoek.

Nultolerantie 

De VRT geeft momenteel geen commentaar maar op de website van de openbare omroep is wel te lezen “dat gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace meteen heeft aangekondigd een nultolerantie in te voeren voor elk gebrek aan integriteit. Ook de controle op het correct naleven van regels en deontologie is sindsdien versterkt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.