Nieuws Vlaams Brabant Graydon: “kunstmatige economie doet aantal faillissementen dalen”

Graydon: “kunstmatige economie doet aantal faillissementen dalen”

Graydon: “kunstmatige economie doet aantal faillissementen dalen”

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – In de eerste 10 maanden van 2020 is het aantal geregistreerde faillissement bijna een derde lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Barometer Faillissementen van Graydon. “De kunstmatige economie zorgt voor een daling van het aantal faillissementen”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon. 

Het lage aantal faillissementen in de huidige omstandigheden zal  vreemd in de oren klinken. In de periode van januari tot oktober gingen 6.777 bedrijven op de fles in ons land, een daling met 31% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In het arrondissement Leuven daalde het aantal faillissementen in de eerste tien maanden met 90 eenheden, tot 218 falingen (-29,22%), in Halle-Vilvoorde ging de eerste 10 maanden van het jaar 280 bedrijven over de kop, een daling met 3 eenheden (-1,26%) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Brussel (hoofdstad) is er zelfs sprake van een daling met bijna de helft: daar gingen de eerste 10 maanden van dit jaar 1.345 zaken failliet terwijl dat er een jaar geleden nog 2.565 waren.

Kunstmatige economie 

De daling is opmerkelijk in de wetenschap dat we door de coronacrisis aanbeland zijn in een situatie met ingrijpende gevolgen voor onze economie. “De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie”, zegt Erik Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon. “Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege. Zelfs met deze steun zien we in onze cijfers en met behulp van onze rekenmodellen zoals de Graydon Impactscore, dat zelfs met deze steun het voor veel bedrijven ophoudt. We verwachten dan ook een faillissementsstorm deze winter. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.”

Failliet op bekentenis 

Gevreesd wordt dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de coronacrisis perfect gezond worden maar nu omvergeblazen zijn. De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Op zich een goede zaak maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect. Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd.

Rechtbanken 

Daarnaast beschikken de rechtbanken over onvoldoende middelen voor deze situatie en zullen zij de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen wat zorgt voor toenemende onzekerheid. Willen we dit alles oplossen dan zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.

Gepaste maatregelen 

“Het is zowel voor de overheden, voor de rechtbanken en investeerders zaak om goed te kijken naar de inzet van gepaste maatregelen en om te verkennen welke bedrijven voldoende bestendig zijn en passend geholpen kunnen worden om ook na deze crisis het hoofd boven water te houden en opgewassen te zijn tegen toekomstige maatregelen”, besluit Van den Broele.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.