CEO van CDM Strativec Laurence Carels CEO van CDM Strativec Laurence Carels ziet de toekomst somber in. Foto: mdt

Helft van bedrijven uit Vlaams-Brabant schat economische situatie negatief tot zeer negatief in

Voka-KvK Vlaams-Brabant stelt vast dat de problemen in de economie ook de komende maanden niet voorbij zullen gaan. Dat blijkt uit een grote enquête, waar ook een 200-tal Vlaams-Brabantse ondernemingen aan hebben deelgenomen. Ook CDM Stravitec uit Overijse ziet de toekomst somber in.

De Voka Weetstraatenquête werd afgenomen tussen 4 en 12 maart bij 1.600 Vlaamse ondernemingen. 200 daarvan komen uit Vlaams-Brabant. Daarvan beoordeelt 44 procent het economische klimaat negatief tot zeer negatief. Volgens 35 procent is België geen interessant land om te investeren. 58 procent ondervindt grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. 57 procent en 45 procent van de bedrijven hebben het lastig met de verhoogde regeldruk en administratieve lasten. Ook de hogere loonkosten spelen veel ondernemingen parten.

Europese landen
Dat is bij CDM Stravitec, een bedrijf dat gespecialiseerd is in trilling- en geluidsisolatie voor oplossingen binnen bouw en industrie, niet anders. “Wij maken ons zorgen over de toekomst, en dan in het bijzonder over de hoge loonkosten”, zegt CEO Laurence Carels. “Als bedrijf rekruteren we toch wel vaak hoogtechnische profielen, en we willen ons kenniscentrum echt wel hier in België houden. Die loonhandicap ten opzichte van het buitenland begint wel door te wegen, dus wij beginnen langzamerhand naar andere Europese landen te kijken om eventueel die profielen aan te nemen.”

“Dat is ingrijpend, maar wij hebben de luxe als bedrijf dat wij negen andere kantoren hebben in het buitenland”, aldus Carels. “Dat maakt het voor ons minder moeilijk, aangezien onze werknemers daar gewoon kunnen aansluiten. Een oplossing zou zijn dat de automatische loonindexatie in ons land zou stoppen, want ten opzichte van andere landen is dat er niet. Dat woog vorig jaar heel hard door bij ons.”

Regeerakkoorden
Voka-KvK Vlaams-Brabant maakt zich ernstig zorgen. “De resultaten van de enquête moeten alle alarmbellen doen afgaan”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. “De industrie vormt de ruggengraat van de economie. We vrezen in de komende maanden meer bedrijven in moeilijkheden en het verlies van nieuwe investeringen en jobs. We staan op een kantelpunt: willen we de duurzame transitie echt wind in de zeilen geven, dan is nu investeren een absolute noodzaak.”

“We zitten nu in een pre-electorale fase op Vlaams, federaal en Europees niveau. Daarom is er echt een industrieel beleid nodig, waarbij we bijvoorbeeld moeten kijken naar een verlaging van de loonkosten en een rechtszeker en vlot vergunningsproces”, besluit Claes. De komende weken trekt Voka-KvK Vlaams-Brabant naar alle partijvoorzitters om hen te wijzen op de urgentie van de situatie en om in de komende regeerakkoorden hervormingen door te voeren die de ondernemingen nodig hebben.