Nieuws Vlaams-Brabant Herman was al hofleverancier en is nu ook chocolatier van het jaar: “Maar ik blijf mezelf in vraag stellen”

Herman was al hofleverancier en is nu ook chocolatier van het jaar: “Maar ik blijf mezelf in vraag stellen”

Herman was al hofleverancier en is nu ook chocolatier van het jaar: “Maar ik blijf mezelf in vraag stellen”

SCHAARBEEK, DILBEEK – Herman Van Dender (59) is door Gault&Millau bekroond tot Chocolatier van het jaar 2023 voor Brussel. “Deze erkenning is absoluut geen eindpunt. Ik blijf mezelf in vraag stellen om mijn product nog beter te maken.”

Herman Van Dender nam in 1988 de familiezaak Van Dender op de Leuvensesteenweg in Schaarbeek over van zijn ouders, die daar in 1957 gestart waren met een patisserie- en chocoladezaak. In 2008 werd hij met zijn chocolade hofleverancier en nog een vijftal jaar later breidde hij uit naar Groot-Bijgaarden.

Industriële chocolade

“Ik was het beu om met industriële chocolade te werken en ben de wereld rondgereisd op zoek naar cacaoplantages. Dertig jaar geleden was het niet zo evident om die stap te zetten, maar een tiental jaar geleden lukte dat wel.”

“Het heeft vervolgens jaren geduurd om mijn chocolade te perfectioneren, maar eens dat het geval was, kon ik in de Dansaertlaan in Groot-Bijgaarden mijn eigen chocolade fabriceren. Die gebruik ik niet alleen voor mijn eigen pralines, maar ook verschillende sterrenzaken gebruiken voor hun desserts mijn chocolade. Het Hof van Cleve gebruikt bijvoorbeeld exclusief mijn chocolade voor hun bereidingen.”

Geen eindpunt

In Brussels Expo werd Van Dender deze week vervolgens verkozen als Chocolatier van het jaar 2023 voor Brussel. “Ik had niet verwacht dat deze erkenning naar mij zou gaan. Maar dit betekent voor mij geen eindpunt. Ik ben iemand die mezelf altijd in vraag stelt. Ik wil altijd proberen beter te doen en nieuwe dingen uit te vinden.”

Van Dender wil de bekroning aanwenden om zich nog meer op chocolade te richten. “Momenteel ben ik bezig in een bakkerij, patisserie- en chocoladezaak, maar ik heb de tijd niet meer om alles te combineren. In de toekomst wil ik vooral focussen op chocolade.”

Productie verdrievoudigen

“Vanaf oktober zal de productie van mijn chocolade ook verdrievoudigen naar 3 ton per dag. Ook dan zullen mijn producten nog de weg naar Japan vinden, waar ze verlekkerd zijn op onze chocolade. Maar ook in België wil ik mijn aanbod blijven aanbieden bij de betere patissiers en restaurants, en uiteraard in mijn zaken in Schaarbeek en Groot-Bijgaarden.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.