Nieuws Vlaams Brabant “Het volledige plaatje is groter dan 35.000 jobs”

“Het volledige plaatje is groter dan 35.000 jobs”

Brussels Airport pict:©vincent duterne/photonews

“Het volledige plaatje is groter dan 35.000 jobs”

Volgens Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan tonen de cijfers van de Nationale Bank aan dat de luchthaven in Zaventem een onbetwistbare groeimotor is die niet gefnuikt mag worden. De positieve evolutie van de cijfers bevestigt dat Brussels Airport toegevoegde waarde en tewerkstelling creëert. “De 35.000 jobs waarvan sprake tonen zelfs geen volledig beeld want ze houden geen rekening met zogenaamde katalytische jobs”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

In de studie naar de luchtvaart- en luchthavenactiviteiten schat de Nationale Bank het aantal jobs op en rond Brussels Airport op 35.000. Voor elke directe job wordt ook een indirecte job gerekend. De studie gaat uit van voltijdse equivalenten en houdt geen rekening met de geïnduceerde jobs.

“De 17.767 directe jobs zijn in de praktijk goed voor ongeveer 20.000 tewerkgestelden omdat er ook mensen deel- of halftijds werken. Datzelfde geldt voor de indirecte jobs. Geïnduceerde jobs in bijvoorbeeld toerisme en horeca werden zelfs niet meegeteld”, zegt Van Biesbroeck.

Volgens de studie van de Nationale Bank groeit ook het aantal cargojobs sterk. Net in die sector hebben maatschappijen de luchthaven al verlaten wegens de strenge geluidsnormen.

“In plaats van de cargomaatschappijen weg te jagen met strikte normen kunnen we beter samenwerken om de tewerkstelling voor te verhogen”, zegt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan. “Er zijn veel opportuniteiten om een win-winsituatie te creëren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.