Nieuws Vlaams Brabant Hof ten Dormaal kan weer bier brouwen

Hof ten Dormaal kan weer bier brouwen

Hof ten Dormaal kan weer bier brouwen

hofdormaalHof ten Dormaal kan weer bier brouwen in de bedrijfsgebouwen in Tildonk. Het voortbestaan van de brouwerij was bedreigd. Niet zozeer door de brand van een jaar geleden. Wél door het gebrek aan bouwvergunning voor de herstellingswerkzaamheden. De afwijzing van de gemeente Haacht, waartoe Tildonk behoort, werd in beroep overroepen door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant.

Op 6 januari 2015 woedde een felle brand in de brouwerij. Het bedrijf van de familie Janssens kreeg geen bouwvergunning voor de herstellingswerkzaamheden omdat de brouwerij, onderdeel van de boerderij, in landbouwgebied ligt. Het afgebrande en ingestorte dak van de schuur mocht niet hersteld worden.

Hof ten Dormaal ging in beroep tegen die beslissing en vond meer gehoor bij de provincie.  Die zette het licht op groen voor de herstelling van het dak van de brouwerij. Volgens het provinciebestuur mag het familiebedrijf bier brouwen in landbouwgebied omdat de eigenaars dat doen met eigen producten. De overschotten worden bovendien op de boerderij opnieuw gebruikt.

Bijbouwen om de activiteiten uit te breiden zit er niet in. Maar voor de familie Janssens wenkt nu wel weer de toekomst. “Wij waren alleen uit op een vergunning. Zo kunnen we voortzetten wat we begonnen waren: aan landbouw doen en brouwen”, stelden vader André en zoon Jef.

Hof ten Dormaal ontwikkelde de voorbije zeven jaar vijftien nieuwe bieren. De artisanale brouwerij moet het vooral hebben van export. Negentig procent van de productie is bestemd voor het buitenland. Zelfs in de Verenigde Staten, steeds gekker van speciaalbieren, kennen ze Hof ten Dormaal.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.