Nieuws Vlaams-Brabant Hoogste indexstijging in 10 jaar verwacht voor lonen 400.000 bedienden in privésector

Hoogste indexstijging in 10 jaar verwacht voor lonen 400.000 bedienden in privésector

Hoogste indexstijging in 10 jaar verwacht voor lonen 400.000 bedienden in privésector

LEUVEN/VILVOORDE/AARSCHOT/TIENEN – De meest recente prognose voor de indexstijging van de lonen in PC 200 op 1 januari 2022 bedraagt een maand voor inwerkingtreding 3,56%. PC 200 is het grootste paritair comité in ons land. De afspraken die gemaakt worden in dit PC gelden meteen voor meer dan 400.000 bedienden (bij 50.000 werkgevers) in de privésector. 

De zeer grote en heterogene sector groepeert onder meer de bedienden in callcenters, uitzendkantoren, IT, consultancy, reclame, drukkerijen, bouw, … en hun werkgevers.

Nathalie Seijnaeve van het kenniscentrum van SD Worx:  “In PC 200 worden de lonen jaarlijks geïndexeerd op een vast moment, nl. 1 januari. Het definitieve cijfer zullen we pas kennen eind december. Deze meest recente simulatie lijkt de voorbode van de hoogste indexering van het PC 200 sinds 2012, net 10 jaar geleden, toen de index 3,17% bedroeg. Enkel in 2009 was de stijging nog hoger nl. 4,51%.“

Het hoge indexcijfer is een gevolg van de inflatie die sterk gestegen is. De inflatie drukt de stijging van prijzen van goederen en diensten uit. In november liep ze verder op tot 5,64%. Een stijgende inflatie heeft  gevolgen voor de indexsystemen van de lonen. Die zullen sneller of hoger stijgen dan eerst voorzien.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.