Kaffee Claude Foto: Conny Justé

Iconisch café opent opnieuw de deuren: “We kregen het niet over ons hart om het gebouw plat te gooien”

Na enkele jaren gesloten te zijn heropende in Haacht het legendarische Kaffee Claude maandagochtend de deuren: “Het café kreeg een grondige metamorfose, met een knipoog naar het verleden”, klinkt het bij de nieuwe uitbater.

Het zal moeilijk zoeken zijn naar een café in Haacht dat al meer dan honderd jaar legendarischer is dan Kaffee Claude. Gebouwd in de jaren ‘20 van vorige eeuw als feestzaal voor het volk, waar zowel ceremonies plaatsvonden als de turnkring oefende, werd het in de jaren ‘70 een populaire ‘hippie underground’ voor de Haachtse jeugd. Verantwoordelijk hiervoor was de excentrieke cafébaas Claude Gissemet.

“Het was een cafébaas die gewoon zijn ding deed”, vertelt Katleen Godyns (49), die het café samen met haar echtgenoot Kris Swinnens (54) nieuw leven wil inblazen. “Soms ging hij ’s morgens naar de markt om er krokodil te kopen en stond dat even later die dag op het menu. Of stond het er plots vol antieke meubels die hij als liefhebber had verzameld.” Zijn vrije geest trok vooral de Haachtse jeugd aan. “Jarenlang stond het aan de ingang vol boekentassen”, gaat ze verder. “Of zegden jongeren op woensdag aan hun ouders dat ze groenten en fruit op de markt gingen halen, om dan natuurlijk met lege handen thuis te komen.” Als gevolg zouden enkele ouders zelfs ooit voor de deuren tegen het café hebben geprotesteerd. Maar daarnaast zou Claude, vooral toen Rock Werchter nog Torhout-Werchter was, ook tal van beroemdheden zoals Nina Hagen of The Pebbles, op weg van of naar de wei, naar zijn café hebben gelokt.

Corona

Ook later, nadat het danscafé achtereenvolgens door zoon Thierry en cafébaas Vinnie Ten Hove werd uitgebaat, bleef het zijn grote aantrekking behouden. Tot corona het einde voor het legendarische café leek te betekenen. Drie jaar stond het leeg, om nu na een grondige transformatie weer de deuren te openen. “Mijn man Kris had het café vanuit Drankenhandel Swinnens jaren geleden gekocht”, vertelt Katleen. “Na de stopzetting door de laatste cafébaas kregen we het niet over ons hart om het gebouw plat te gooien, daarvoor was het hier in Haacht te iconisch. We zouden niet meer op straat durven te komen anders”, voegt ze er lachend aan toe. En als ze als binnenhuisarchitecte voor haar 50ste nog graag iets anders zou doen, was dit het moment en dus besliste ze het café weer te openen.

Eerst verbouwden ze het wel grondig. “We hebben alles gestript en vernieuwd, met wel een knipoog naar het verleden”, zegt ze. Zo vind je in de balustrade van het VIP-gedeelte onderdelen van stikmachines – Claude had er op een bepaald moment veel verzameld – en kreeg ook de buitendeur op vraag van de oude cafégangers een plaatsje. Daarnaast werd ook het plafond zoals dat in jaren ‘20 was weer tevoorschijn gehaald. Ook de creatieve keuken van Claude wil ze graag terug brengen, al zal dat door de sociale media nu wel minder voor verrassingen zorgen. “Vroeger wist je nooit op voorhand of en wat er te eten zou zijn”, vertelt ze lachend. “Nu kan je op onze nieuwe Facebook-pagina dagelijks zien wat we die dag zullen aanbieden.”

De grootste zorg werd besteed aan de akoestische isolatie. “We willen vooral meer leven en cultuur in Haacht brengen”, verduidelijkt ze. “Een soort gezellig, familiaal, cultureel centrum.” Met uiteenlopende optredens, van hardrock tot jazz, wil ze dan ook zo veel mogelijk mensen samenbrengen. “Ook onze verschuifbare tafels moeten hier mee voor zorgen”, besluit ze. “En als mensen willen dansen, kunnen die ook vlug weggereden worden.”

Opmerkelijk is ook het grote aantal werknemers die ze op korte tijd heeft gevonden, wat niet evident is in de horeca. “We kunnen met een team van dertig mensen starten”, aldus Katleen. “Vaak kwamen ze zichzelf aanbieden, omdat ze hier vroeger al hadden gewerkt of omdat hun ouders dat hadden gedaan. Hierdoor zijn we ook 7/7 open.”

Het grote openingsfeest staat gepland op vrijdag 3 november, deze start om 18 uur.