Ilse Melotte Foto: if

Ilse Melotte verkoopt bedrijf Nrgfin door stemaandoening en gaat uitdaging aan in paardenwereld

Tijdens een succesvolle carrière in de IT-sector werd onderneemster Ilse Melotte (53) uit Zoutleeuw geconfronteerd met een zeldzame stemaandoening. Ze moest daardoor haar bedrijf Nrgfin verkopen. Deze uitdaging bracht haar wel op een nieuw pad. Met Horse Act is ze nu actief in de mentale gezondheidszorg. “Paarden brengen rust.”

Ilse lijdt aan spasmodische dysfonie, een zeldzame maar chronische stemaandoening. Het is langdurige stress die zich vastzet op de stembanden, waardoor spreken erg pijnlijk wordt. “Mijn stem werd een energetische barometer”, vertelt Ilse. “Als ik in mijn kracht sta, vermindert de pijn, maar minimaal uit balans en mijn lichaam snoert me de keel toe, letterlijk.”

De ziekte kwam helemaal tot uiting over een periode van drie jaar. “Stap per stap ging ik achteruit”, vertelt Ilse. “Alles werd pijnlijk en erg vermoeiend: vergaderen, telefoneren, een gesprek met familie of vrienden of een babbel tijdens het eten. De zoveelste specialist herkende eindelijk de ziekte en liet weten: niet te genezen. Een driemaandelijkse botoxinjectie maakte dat ik nog even verder kon werken, maar de botox verloor zijn effect. Inmiddels besef ik wat een energieverlies chronische pijn met zich meebrengt en hoe ik niet luisterde naar mijn schreeuwende lichaam, zij het in stilte. Op die manier gingen nog eens zeven jaar voorbij en raakte ik meer en meer sociaal geïsoleerd.”

Schaamte voelde Ilse, blokkerende schaamte. “Ik klonk als een gepijnigde heks en dat vond ik verschrikkelijk. Ik ontwikkelde een minderwaardigheidsgevoel dat ik hard trachtte te camoufleren, en dat doe ik soms nog. Nu besef ik het, maar wat ik eigenlijk deed, was mijn stem ‘verkrachten’. Het liefst was ik in stilte alleen, niet makkelijk was voor mijn gezin. Ook een neurologische stemoperatie bracht geen oplossing, maar tijdens de post-operatieve stiltetherapie begon het groter plaatje te dagen. Werken met paarden op basis van lichaamstaal heeft iets magisch en het is precies deze stille taal die haar licht wierp op de puzzel.”

Levenslang leren van paarden
Na haar overstap uit de energiesector en de verkoop van haar IT-bedrijf richtte de Zoutleeuwse onderneemster Horse Act op, met een heldere missie: levenslang leren van paarden. “Ik ben gefascineerd door de psychologie van de paardenkudde en werk elke dag opnieuw met deze majestueuze dieren”, zegt Ilse. “Mijn ervaring als onderneemster verrijkte ik met opleidingen rond paardencoaching, systemisch werken met paarden, paarden opleiden, leadership coaching, enzovoort. Maar eigenlijk zijn paarden onze ware meesters hier.”

Horse Act is gevestigd in de Zoutleeuwse stiltehoeve Hof van ’t Rommersum vzw, een oase van rust en een warme thuis voor vijftien paarden. Daar staat ook een bijzondere logiesmogelijkheid: de vlinderwagen. “Wij ontwikkelden een heel nieuw concept, back to basics, en helemaal in de stijl van ‘t Rommersum: landelijk en natuurlijk. Tijdens het hele jaar kan je hier ontwaken tussen de paarden. Je vindt er diepe rust, stilte en connectie.”

Recent heeft de aandoening van Ilse, spasmodische dysfonie, meer aandacht gekregen dankzij enkele tv-optredens van Ann Swartenbroekx, bekend als Bieke van FC De Kampioenen. “Ik ontmoette Ann in Spanje om te praten over onze gemeenschappelijke boosdoener”, vertelt Ilse. “Door haar recente getuigenissen komt er eindelijk wat meer begrip voor deze zeldzame kameleonaandoening, want het is best wel zwaar fysiek en mentaal. Gewoon kunnen spreken is toch zo’n evidentie, maar dat is het zeker niet.”

Voor meer informatie over Horse Act en de paarden kan je terecht op www.horse-act.be.