Jobspotters zoekt ondernemers als coach van jongeren

velo leuvenHet Leuvense project Jobspotters geeft jongeren de kans om op de werkvloer al eens te proeven van een baan. Verschillende (middel)grote en kleine bedrijven en organisaties zoals Velo, restaurant Trente, Imec, OHL en het Depot maken hen daarbij wegwijs. Het project is op zoek naar extra bedrijven en ondernemers die als jobcoach hun ervaringen willen delen.

Via Jobspotters, een project van de stad Leuven, kunnen leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs van verschillende jobs proeven. Zo ontdekken ze wat ze graag doen en wat ze moeten kunnen en kennen voor bepaalde jobs. Het bedrijfsleven, de landbouwsector, de horeca: de leerlingen lopen enkele dagen mee met hun persoonlijke jobcoach en ontdekken zo hun eigen interesses en eventuele talenten.

Jobspotters is bezig aan het derde jaar. Vier scholen en een jongerenorganisatie zijn al overtuigde deelnemers. Daarmee bereikt het project een zestigtal jongeren. Omdat de begeleiding in kleine groep verloopt en de jobcoach de leerlingen persoonlijk ondersteunt, is Jobspotters op zoek naar extra bedrijven en ondernemers om dat aantal te verdubbelen.

Wetenschap en techniek zijn vaak onbekend bij jongeren. Door hen op een praktijkgerichte manier te laten kennismaken met technisch en wetenschappelijk onderzoek ontdekken ze misschien hun talent of hun interesse. Zo zijn leerlingen van het Sint-Jozefinstituut aan de slag in laboratoria en een mechanicawerkplaats, waar ze verschillende machines mogen testen op een blok metaal. In een elektronicawerkplaats testen ze soldeertechnieken op een plaat en werken ze met digitaal aangestuurde LED-lampjes.