De jaarlijkse Sci-Tech Challenge inspireert een nieuwe generatie voor Wetenschappen, Technologie, Ingenieurswetenschappen en Wiskunde (STEM). Annelien Verstraeten van Don Bosco Haacht zat in het team dat de bronzen medaille haalde.
“Het is van essentieel belang dat we onze Europese jeugd stimuleren om na te denken over een carrière in Wetenschappen, Technologie, Ingenieurswetenschappen en Wiskunde (STEM) en zo voorzien in geschoolde arbeidskrachten, die klaar zijn om de hoogtechnologische jobs in te vullen en de energie-uitdagingen van de toekomst aangaan en oplossen”, zegt Nathalie Roels van Vlajo.
Met het oog op die groei sloegen Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE), de Europese koepelfederatie waar Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) deel van uitmaakt, en ExxonMobil de handen in elkaar om jongeren te motiveren om te kiezen voor STEM-gerelateerde studies en carrières. Dat resulteerde in het initiatief Sci-Tech Challenge.
Een groep van meer dan vijftig studenten uit negen Europese landen, waaronder België, nam afgelopen deel aan de zesde jaarlijkse Europese Sci-Tech Challenge, in Boekarest. De deelnemers werden gekwalificeerd door in hun thuisland de Sci-Tech Challenge te winnen. Studententeams kregen 24 uur om deze uitdaging aan te gaan: ‘Stel een plan op voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival waarbij de minst mogelijke CO2-uitstoot zou ontstaan. En bereken hoe jullie plan energie zal besparen, emissies zal verlagen en/of het milieu ten goede komt.’
Het winnende team van 2015 is ‘The five electrons’ met Lauren Sillis van College Halgelstein uit Sint Katelijne Waver, Juliette Duval uit Frankrijk, Jack Francis uit het UK, Mattia Fusetti uit Italië en Arkadiusz Pryzywecki uit Polen. Zij werkten hun idee voor het maken van magneten onder schoenen waarmee op een magisch tapijt energie wordt opgewekt uit tot een waterdicht businessplan. Bij de ploeg die zilver won, zat Laurens Van Praet uit OLV Pulhof – in Berchem, Zij bedachten een milieuvriendelijk openbaar vervoer met een milieuvriendelijk dorp en kristallen om energie op te wekken . De derde plaats was voor het team waar Annelien Verstraeten van Don Bosco Haacht bij zat. Zij bedachten een oplossing met piezo-electric elementen in combinatie met zonne-energie en wind.