Nieuws Vlaams Brabant Kandidaat-koper OHL is Chinese zakenman

Kandidaat-koper OHL is Chinese zakenman

Kandidaat-koper OHL is Chinese zakenman

De kandidaat-koper van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven (OHL) is de 35-jarige Chinese zakenman Jiang Lizhang. Hij is de oprichter van het sportmarketingbedrijf Double-Edged Sports. De aankoop van de Leuvense club uit afdeling 1B is zijn derde investering in de sportwereld. Lizhang is aandeelhouder in het Amerikaanse profbasketbalteam Minnesota Timberwolves en eigenaar van de Spaanse eersteklassevoetbalclub Granada.

Oud-Heverlee Leuven maakte op 2 februari bekend dat het een voorakkoord voor de verkoop van de club aan de Chinese investeringsgroep Shanghai Naisi Investment Management Center. Die vennootschap is in handen van Jiang Lizhang. De man laat zich in de onderhandelingen vertegenwoordigen door het advocatenkantoor De Wolf Axten, met een vestiging in Shanghai.

Lizhang kocht vorig jaar een aandeel van vijf procent in de Minnesota Timberwolves uit de Amerikaanse basketbalprofliga NBA. De deal kostte hem 50 miljoen euro, goed voor de allereerste Chinese co-eigenaar ooit in de NBA. Ook al vorig jaar nam Lizhang de Spaanse eersteklasser Granada over, voor 37 miljoen euro. Hij kocht die van de Italiaanse familie Pozzo, eigenaar van diverse voetbalclubs in Italië en Engeland.

Over Lizhang is weinig geweten. Hij is afkomstig uit een vissersdorpje in het zuiden van China en werkte zich in een decennium op van sportjournalist tot eigenaar van het sportmarketingbedrijf Double-Edged Sports. Desports, zoals de onderneming ook genoemd wordt, sluit sponsordeals voor sportploegen en individuele atleten. Lizhang zou Desports intussen verkocht hebben aan een andere Chinese sportmarketingreus. Zijn fortuin is onbekend. In Spanje wordt hij John Jing genoemd. Hij wil van Granada een topclub maken maar sportief is dat een sisser: de club staat voorlaatste.

Het is niet bekend hoeveel hij voor OHL op tafel legt. Het zou in elk geval een “mooie prijs” zijn. En er zou een garantie op een financieel engagement van minstens tien jaar zijn. Zoals bekend zit OHL financieel in slechte papieren. Inmiddels zou ook een Belgische kandidaat-koper plannen hebben om een bod uit te brengen. Voor de stad Leuven is in dit dossier een sleutelrol weggelegd. Het bestuur heeft bij OHL een lening van 10 miljoen euro uitstaan en het recht bedongen om die lening direct op te eisen als er een andere eigenaar komt.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.