Afbeelding6

‘Klimaatjasje’ van Aarschots bedrijf maakt huizen op één dag energieneutraal

AARSCHOT - Het bedrijf BuildUp pakt uit met een nieuwe manier van energierenovatie. Door complete gevels en daken op voorhand te produceren, kunnen ze een woning in minder dan 24 uur energieneutraal maken. Dat deden ze onlangs al bij 160 sociale woningen in Frankrijk.

Een huis dat van de band rolt. Het klinkt als een ver toekomstbeeld, maar in Aarschot gebeurt het dagelijks. BuildUp begon in 2018 (toen nog als BeSteel) met het offsite bouwen van staalframes, de fundamenten van woningen. Vandaag leveren ze ook wanden, vloeren en daken om ze dan op locatie te assembleren tot volledige woningen.

Nu pakt het bedrijf uit met een ‘klimaatjasje’, waarmee ze in 24 uur een woning bedekken met nieuwe muren en een nieuw dak. Samen met zonnepanelen en een waterpomp wordt de woning compleet energieneutraal. Dat betekent dat de woning evenveel energie opwekt als het produceert.

6.000 woningen per dag

Dat zou wel eens een grote sprong vooruit kunnen zijn voor de klimaatdoelstellingen. Dat denkt CEO Hélène de Troostembergh alvast. “Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, moeten we doorheen Europa zo’n 43 miljoen woningen energetisch renoveren. Omgerekend is dat een tempo van 6.000 woningen per dag”, zegt de CEO. “Met traditioneel verbouwen is dat onmogelijk. Dit is de enige structurele oplossing voor energiearmoede.”

Het blijft niet alleen bij theoretische modellen of mooie praatjes. BuildUp renoveerde in tien maanden tijd 160 sociale woningen in Rijsel. De woningen van 1960 gingen zo in een klap van energielabel F naar energieneutraal. Op een project in België is het voorlopig nog even wachten.