De restanten van het oude gasthuis staan er vandaag wat verloren bij, te midden van de werfvlakte, vlak achter de Velodroom. Het gebouw kent ook een trieste geschiedenis. Het neoclassicistische gebouw werd in de 19e eeuw ontworpen door architect Alexander Van Arenbergh en was een uitbreiding van het Sint-Elisabethgasthuis, waarvan vandaag enkel de Romaanse Poort bewaard is gebleven. Vanaf de Eerste Wereldoorlog werden er langs de achterzijde allerhande gebouwen tegen gezet. De vleugel raakte helemaal verstopt, des te meer toen de rest van het gebouw werd afgebroken en plaats ruimde voor de hoge blokken van het Sint-Pietersziekenhuis. (Lees verder onder de foto)
Nu is dus gestart met de werken om het in ere te herstellen. Het gebouw zal helemaal gerenoveerd worden en weer opgebouwd zoals het vroeger was. Maar in plaats van een ziekenhuis, wordt het nu een hotel. “We voorzien er een uitbreiding van het bestaande Martin’s Klooster dat ernaast ligt”, zegt general manager Bjorn Van Daele. “Om aan de groeiende vraag te blijven voldoen, moeten we uitbreiden. Er komen 32 kamers bij, wat ons totaal op 135 zal brengen. Er komt ook een nieuw congres- en seminariecentrum, en een restaurant. Momenteel heeft ons hotel dat nog niet, dus dat is een enorme meerwaarde. Het restaurant krijgt ook een terras dat uitgeeft op het park. Het wordt er heel gezellig vertoeven voor zowel onze gasten als de Leuvenaars.”
De bewaarde gewelfde kelders worden omgebouwd tot wijnkelder voor tastings. Bovendien wordt de originele ijskelder, die zichtbaar zal zijn, behouden en hersteld. (Lees verder onder de foto)
De herbestemming van het historische Sint-Pietersgasthuis is een belangrijke mijlpaal voor het onroerend erfgoed op de site. “Verschillende elementen op deze site werden al gerestaureerd, zoals een restant van de 12e-eeuwse stadsomwalling, de Biesttoren, de Minderbroederstoren, het erfgoedpand de Blauwen Oijvaert en de oude stadsschool die nu cohousing BotaniCo heet”, zegt ook schepen Carl Devlies (CD&V). “Straks volgen ook nog het oude Instituut Maisin, de voormalige vleugel van de materniteit en het eerste anatomische theater. Naast nieuwbouw, ontstaat hier dus een fraai opgefrist erfgoedkundig ensemble. Bovendien zet de hedendaagse herbestemming van dit erfgoedpand Leuven als congresstad nog meer op de kaart.”
Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken midden 2025 klaar moeten zijn.