Credit: Belga Image, Nicolas Maeterlinck.

Leuvenaars wijzen dentale sector weg naar digitale behandelingen

LEUVEN - De Leuvense start-up Relu, opgericht in 2019 door 4 pas afgestudeerde ingenieurs, ontwikkelde een algoritme op basis van ai om de anatomie van de kaken, tanden en zenuwen via een 3D-model in beeld te brengen. Met deze innovatieve oplossing kan de dentale sector de stap naar digitale behandelingen zetten. 

De dentale sector maakt vandaag nog gebruik van ouderwetse en tijdrovende software om tandheelkundige behandelingen te plannen op basis van CBCT-scans (3D-röntgenfoto’s). Om de stap naar digitale behandelingen te zetten heeft de Leuvense start-up Relu een innovatie oplossing in huis.

“Op basis van de ai-analyse van veel CBCT-scans - elk gebit is anders - herkent ons intelligente systeem de anatomie in een scan en zet het die automatisch, zonder tussenkomst van een tandheelkundige, om in 3D-modellen van de kaak, de tanden, de schedel en zelfs de zenuwen. Die afzonderlijke modellen worden samengevoegd tot één 3D-model, dat specialisten makkelijker, sneller en accurater kunnen interpreteren en gebruiken voor hun digitale planningen. Ook voor de patiënten zelf is de oplossing voordeliger: door de grotere nauwkeurigheid verkleint de kans op complicaties en loopt de behandeling vlotter”, vertelt Holger Willems, CEO van Relu.

Applicaties

Hoewel Relu de technologie achter het anatomisch model al aan het commercialiseren is, zijn het vooral de mogelijke applicaties die een grote meerwaarde kunnen creëren. “Vandaag ontwikkelen we technologie om blokjesbeugels eenvoudiger digitaal te plaatsen, maar op lange termijn is onze ambitie om webapplicaties te ontwikkelen in alle tandheelkundige domeinen zoals kaakchirurgie en implantologie. Daarbij worden esthetische afwijkingen aan de tanden gecorrigeerd met uitneembare en transparante beugels. De sterke regulering van de medische sector en de argwaan van artsen tegenover cloudtechnologie zijn wel grote uitdagingen, maar de alomtegenwoordigheid van online banking toont dat het kan.” aldus Willems.

Financiering

Bij Relu zijn momenteel een tiental mensen aan de slag, en dat aantal neemt toe. Om de ambitie van het groeibedrijf te ondersteunen verkocht Relu licenties aan een multinational, haalden ze geld op bij business angels en vulden de VLAIO-financiering aan met een lening bij KBC en een cofinanciering van PMV/z, het submerk van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV voor gestandaardiseerde financieringsoplossingen.