icolung_prof_Frederik+Vandenbroucke_UZBrussels

Leuvense technologie schat overlevingskansen coronapatiënten in

LEUVEN - Het Leuvense softwarebedrijf icometrix ontwikkelde samen met meer dan 40 Belgische en nog meer buitenlandse partners het softwarepakket icolung, waarmee het de overlevingskansen van erg zieke coronapatiënten beter kan voorspellen en patiënten ook preciezer aan een specifieke ziekenhuisafdeling kan toewijzen. Icolung gebruikt daarvoor artificiële intelligentie (AI). In België werkten onder andere de VUB en de KU Leuven mee aan het onderzoek, naast alle Belgische ziekenhuisgroepen.

"We werken op basis van CT-scans afkomstig uit COVID-19-afdelingen van de ziekenhuizen", zegt icometrix-CTO Dirk Smeets. "Het was belangrijk dat we voor de ontwikkeling van de software en de toepassingen van AI over zoveel mogelijk data beschikten. Op basis van die scans kijken we hoeveel longweefsel precies is aangetast. Computers kunnen dat nu eenmaal beter dan radiologen. We slagen er met onze software in om de hoeveelheid aangetast longweefsel te kwantificeren. Dat helpt tegelijk de overlevingskansen van een patiënt beter in te schatten."

Triage 

Door AI los te laten op de scans van COVID-patiënten kan men ook te weten komen of, bij patiënten die ziek zijn, het longweefsel sterk genoeg is om de patiënt naar huis te sturen voor verdere thuisisolatie. "Dat is heel belangrijk voor de triage", zegt Smeets. "Het kan ervoor zorgen dat de belasting in de ziekenhuizen kleiner wordt en dat de patiënten de meest optimale zorg krijgen." De software is momenteel al uitgerold in 30 Belgische ziekenhuizen, waarbij het UZ Brussel als voorloper geldt. "Op de dienst Radiologie van het Brusselse UZ ging men heel snel aan de slag met het gebruik van AI bij de medische beeldvorming. Het ziekenhuis behoort daarmee tot de top."

Icometrix 

Icometrix is wereldleider in softwareoplossingen voor het verkrijgen van klinisch relevante gegevens over hersen-MR- en CT-scans voor patiënten met neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose, hersentrauma, epilepsie, dementie en Alzheimer, Parkinson, enz. Vandaag is icometrix internationaal actief in meer dan 100 klinische praktijken. Daarnaast werkt het bedrijf samen met zorgverleners en farmaceutische bedrijven om geneesmiddelenonderzoeken voor neurologische aandoeningen te evalueren.

Bron: Belga.