Nieuws Vlaams Brabant Leuvense zonnewagen haalt topsnelheid

Leuvense zonnewagen haalt topsnelheid

Leuvense zonnewagen haalt topsnelheid

De zonnewagen van Leuvense studenten industrieel ingenieur haalde bij testen voor het eerst een topsnelheid van 120 kilometer per uur. De groep van de KU Leuven bouwde de Punch2 speciaal voor deelname aan het tweejaarlijkse wereldkampioenschap in Australië.

De wagen is het resultaat van samenwerking van de studenten met 140 partners. Door gebruik te maken van ultralichte materialen weegt de auto slechts 145 kilogram, 20 minder dan de voorganger. De organisatoren beperkten voor deze editie het zonnepaneel tot vier vierkante meter. Dat levert geen problemen op omdat de zonnepanelen in twee jaar veel efficiënter geworden zijn.

Om tot het meest aerodynamische model te komen werden op de computer meer dan 500 verschillende modellen ontworpen. De cockpit voor de bestuurder werd na een 3D-scan op maat gemaakt. Een maand geleden begonnen de testen om de details te optimaliseren. Sindsdien heeft de zonnewagen 1.500 kilometer gereden.

Bij testen op een circuit in Lommel haalde de wagen voor het eerst de beoogde topsnelheid van 120 kilometer per uur gehaald. Sneller heeft geen zin want op de openbare weg in Australië geldt een snelheidsbeperking van 120 kilometer per uur. De 3.021 km lange meerdaagse Bridgestone World Solar Challenge in Australië start op 8 oktober in Darwin. De gemiddelde snelheid bedraagt 80 kilometer per uur.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.