2

Leuvense zwembadbouwer ontwikkelt complex van de toekomst aan zee

LEUVEN - De Leuvense zwembad-en recreatiegroep LAGO (S&R Group) zal in Bredene een van de grootste gasloze zwembadcomplexen van ons land bouwen. LAGO Bredene Grasduinen stapt af van fossiele brandstoffen.

Het dak van het zwembad is zo goed als één groot zonnepaneel dat jaarlijks even veel elektriciteit opwekt als het jaarverbruik van 60 gezinnen. Die energieproductie in combinatie met geothermie maakt dat het zwembad in Bredene volledig elektrisch kan draaien en dus helemaal geen CO2 meer uitstoot. Het zwembad verbruikt namelijk 50% minder energie per bezoeker dan een klassiek zwembad.

“LAGO Bredene Grasduinen wordt hét zwembad van de toekomst”, zegt Diether Thielemans, CEO van LAGO. “Het complex toont dat we zwembaden volledig elektrisch en dus zonder CO2-uitstoot kunnen laten draaien. In de toekomst zullen we altijd zo groen mogelijke zwembaden bouwen.”

CO2-neutraal

LAGO zwemparadijzen en de stad Bredene slaan de handen in elkaar voor wat het groenste zwembadcomplex van ons land zal worden. Zo zal het 3.000 m² grote gebouw volledig CO2-neutraal zijn. Om dat mogelijk te maken ligt het dak vol met 761 zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 1.200m². Die fotovoltaïsche centrale zal jaarlijks 146 kilowattuur per vierkante meter hernieuwbare energie opwekken. Dat is zevenmaal meer dan het wettelijk minimum dat de Vlaamse overheid vraagt.

Het gebouw is verder supergeïsoleerd en luchtdicht. De technische installaties, zoals de waterbehandeling, ventilatie, verlichting, …, zijn energetisch uitgepuurd om hun verbruik te minimaliseren. Dat is mogelijk via een doorgedreven variabel debiet en warmterecuperatie. Een warmtepomp met zes pijpen levert onmiddellijk bruikbare warmte voor de zwembaden. Via geothermie wordt de warmte uit de bodem onttrokken en in het volledige gebouw verspreid op lage temperatuur. Het complex is zo duurzaam dat een bezoeker amper 6 kilowattuur aan energie verbruikt. Dat is 50 procent minder energie per bezoeker dan bij een klassiek zwembad.

Het complex Grasduinen in Bredene wordt de veertiende site van zwembadgroep LAGO in ons land. De sportievelingen zullen zich kunnen uitleven in een sportbad van 25 meter en een fitnessruimte van maar liefst 520 vierkante meter. Buiten kunnen ze ook tennissen, padellen of pickleball spelen. De allerkleinsten kunnen ravotten in een interactief kinderbad, een instructiebad met beweegbare bodem, een wildwaterbaan, lagune, een speelkreek en glijden langs de Triple Slide. Binnen kunnen ze ook terecht in een grote kinderspeeltuin. Wie het liever kalm aan doet, kan terecht in een ruime wellnesszone met sauna, whirlpool, jacuzzi en buitenzwembad. Grasduinen zal het huidige gemeentelijk zwembad Ter Polder vervangen.

1.350.000 euro per jaar 

De gemeente Bredene betaalt voor het bad de komende 30 jaar een jaarlijkse bijdrage van 1.350.000 euro. LAGO telt in ons land meer dan 10 zwemparadijzen, en stelt ongeveer 400 mensen tewerk.