Luxevastgoed Foto: Anne Lefevre

Luxevastgoed boomt: recordaantal woningen verkocht van boven het miljoen, Vlaams-Brabant grootste stijger

Het Belgische luxevastgoed heeft een recordjaar achter de rug. Zo zijn er in 2021 maar liefst 1.247 huizen en 446 appartementen van meer dan een miljoen euro verkocht, of zo’n vier per dag. Dat is de helft meer (+49,6%) dan in het vorige recordjaar 2020. De luxemarkt is intussen goed voor een omzet van 2,2 miljard euro (+45%), zo leert een analyse van Hillewaere Vastgoed. "De hausse is onder andere te danken aan een lage rente en de inflatie, die investeerders er traditioneel toe aanzet om meer geld in vastgoed onder te brengen", vertelt Algemeen Directeur Bart Van Delm. "Daarnaast hebben de stijgende registratierechten ook voor een opvallende eindejaarssprint gezorgd."

Miljoenenwoningen zijn in trek, vooral in Vlaanderen. Daar is voor het eerst de historische kaap van duizend aankopen overschreden (854 huizen en 368 flats). Brussel (+48%) en Wallonië (+66%) tekenen ook opvallende verkoopcijfers op, al blijft de markt in het zuiden van het land nog steeds een stuk kleiner.

Bart Van Delm gidst ons door de cijfers. "Dat net in Vlaanderen het luxevastgoed door een historisch plafond is gebroken, hoeft niet te verrassen. Eerst en vooral is de regio economisch welvarend en weten we dat in tijden van inflatie heel wat vermogende Vlamingen een deel van hun kapitaal graag investeren in vastgoed. En dat omwille van de waardevastheid op lange termijn. Daarnaast zijn vele Vlamingen tijdens de coronacrisis op zoek gegaan naar meer ruimte en zijn de prijzen van alle woningen die dat comfort bieden gestegen. Hierdoor is ook het aanbod aan miljoenenwoningen beter op peil gebleven. Dat alles, in combinatie met een lage rente, blijkt een succesvolle cocktail te zijn."

 

Bron Hillewaere Vastgoed.

Bron Hillewaere Vastgoed.

Nieuwbouw wint aan populariteit  

De analyse van Hillewaere Vastgoed laat zien dat het hoofdzakelijk 45-plussers zijn die een woning van een miljoen euro of meer kopen. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien deze groep al een zeker vermogen heeft opgebouwd, en soms al wat geërfd. Vaak gaat het om ondernemers en Belgen met een vrij beroep, zoals chirurgen of advocaten. Wat de luxeappartementen betreft, krijgen ze bij Hillewaere Vastgoed vooral een ouder publiek over de vloer. Velen onder hen ruilen graag hun villa in voor een luxueus appartement met hetzelfde comfort, maar met minder onderhoud en dicht bij winkels, horeca en medische hulp.

“Wat bij beide doelgroepen wel opvalt, is dat ze vooral op zoek zijn naar ruimte. Of het nu in een huis of een appartement is. Er moet voldoende ruimte zijn om comfortabel te leven. Ook dit is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Mensen zaten veel meer thuis en beseften dat het thuis ook goed kan zijn, maar dan wel in alle comfort.”

Ook jonge eigendommen en nieuwbouwwoningen kennen steeds meer succes. Huizenjagers lijken zich vandaag meer bewust van hun energiefactuur, waardoor ze zich sneller laten verleiden door een recent gebouwde woning.

Helft meer luxewoningen in Vlaams-Brabant

In de provincie Vlaams-Brabant zijn er vorig jaar 173 huizen en 12 appartementen boven het miljoen euro verkocht, of ruim de helft meer dan in het vorige recordjaar 2020. De meeste vermogende Vlaams-Brabanders vonden hun gading in de provinciehoofdstad Leuven.

“Maar ook omliggende gemeenten, zoals Keerbergen en Herent doen het goed. De ‘duurdere’ gemeenten in de Brusselse rand, zoals Tervuren, Kraainem en Sint-Genesius-Rode blijven aan populariteit winnen door hun ligging – zeker ook bij eurocraten –  en dat vertaalt zich eveneens in gestegen vastgoedprijzen”, zegt Van Delm.

 

 

 

Bron Hillewaere Vastgoed.

Bron Hillewaere Vastgoed.

Brussel: vooral de huizen winnen er aan populariteit  

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er opvallend meer miljoenenwoningen verkocht. De cijfers leunen sterk aan bij de provincie Antwerpen en kennen er een stijging van maar liefst 44 procent. Ukkel, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe blijven er zonder enige twijfel dé hotspots.

“Belgen gaan overal op zoek naar meer ruimte, en dat is ook het geval in grootstedelijke gebieden zoals Brussel. Dat vertaalt zich in een grotere vraag naar huizen, met prijsstijgingen tot gevolg. Zo krijg je een situatie waarbij huizen – die al niet bepaald goedkoop waren in deze regio –  nog opmerkelijk duurder zijn geworden en daardoor al wat vaker de piek van 1 miljoen bereiken. Brussel profiteert bovendien ook van de positie die het inneemt als Europese hoofdstad, wat vermogens aantrekt en een troef is voor wie interesse heeft in beleggingsappartementen en -huizen”, aldus Bart Van Delm.