Nieuws Vlaams Brabant Magda of magda niet? Elektrosector vraagt eerlijke concurrentie

Magda of magda niet? Elektrosector vraagt eerlijke concurrentie

Magda of magda niet? Elektrosector vraagt eerlijke concurrentie

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – Nelectra, de federatie voor de elektrosector vraagt aan de federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden klaarheid te scheppen in verband met de lijst van essentiële winkels. Op het terrein is er nog veel onduidelijkheid over de werkwijze op de afhaalpunten en over het assortiment in de winkels waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat.

Zo is het op dit moment nog steeds niet duidelijk of winkels gespecialiseerd in één type benodigdheden, met name elektrotechnisch installatiemateriaal (zekeringen, schakelaars, kabels,…) al dan niet mogen openen voor consumenten. De officiële FAQ specifieert dat doe-het-zelfzaken, zowel deze met een algemeen als deze met een gespecialiseerd assortiment, open mogen blijven voor het publiek en benoemt daarbij expliciet verf- en tegelwinkels.

Afwijkende interpretaties/communicaties 

Over elektrisch installatiemateriaal gaan evenwel verschillende afwijkende interpretaties en communicaties rond of dit onder doe-het-zelf valt of niet, hetgeen tot onzekerheid en verwarring leidt bij de betrokken ondernemers die niet weten of ze hun winkel al dan niet mogen openen voor particulieren. Dat deze producten wel worden aangeboden in de algemene doe-het-zelfwinkel wordt als oneerlijk ervaren. Nelectra vraagt dan ook aan minister Verlinden om duidelijkheid te scheppen en dit expliciet op te nemen in de FAQ.

Kachels, haarden en benodigdheden

Verder dringt Nelectra aan op duidelijkheid over het assortiment (pellet)kachels, rookkanalen, asstofzuigers. “We vernemen dat doe-het-zelf-zaken die open zijn voor consumenten nog steeds een ruim assortiment aan (pellet)kachels, rookkanalen, asstofzuigers, etc. verkopen. Terwijl onze zelfstandige retailers die deze zaken aanbieden hun winkel/toonzaal moeten sluiten, net nu we de winterperiode en dus de drukste periode van het jaar ingaan”, luidt het bij Nelectra.  “Aangezien verwarming essentieel is, vragen we dat handelszaken die hoofdzakelijk kachels, haarden en andere verwarming en toebehoren aanbieden worden opgenomen in de lijst van essentiële ondernemingen die mogen openblijven voor het publiek, minstens op afspraak. Zo niet, lijkt het ons evident dat om het gelijk speelveld te bewaren deze producten ook opgenomen worden op de lijst van goederen die niet verkocht mogen worden in de doe-het-zelfwinkels die wel open zijn en dat dit ook gehandhaafd wordt. Thans staan daar enkel de mobiele verwarmingstoestellen op, wat dus aanleiding geeft tot oneerlijke concurrentie.”

Afhalingen binnen in winkels 

Ten slotte kreeg Nelectra tal van foto’s doorgestuurd van verschillende handelszaken die tegen de regels in afhalingen van niet-essentiële goederen organiseren binnen in de winkel. Sommigen gaan zelfs nog een stap verder door te promoten dat bestellingen aan de balie binnen in de winkel meteen geplaatst en afgehaald kunnen worden. “Dit is zeer pijnlijk om zien voor onze lokale zelfstandige elektrowinkels die enkel bestellingen die voorafgaand vanop afstand worden geplaatst (via webshop, telefoon, mail) mogen aannemen, deze buiten moeten laten afhalen en klanten niet in de winkel binnen mogen laten. Afhalingen buiten organiseren (slecht weer, plaatsgebrek,…) is niet evident maar ook hier weer dringen we aan op snelle duidelijkheid van overheidswege: ofwel moet het voor iedereen toegelaten zijn om bestellingen binnen af te halen (mits er uiteraard geen toegang is tot de rest van de winkel), ofwel voor niemand en dan moet dit ook gehandhaafd worden”, besluit de sectororganisatie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer