Nieuws Vlaams-Brabant Meer vraag naar kleinere kantoren in Brussel

Meer vraag naar kleinere kantoren in Brussel

Foto Belga

Meer vraag naar kleinere kantoren in Brussel

BRUSSEL – Het volume aan nieuwe kantoorruimte dat werd verhuurd of verkocht in onze hoofdstad zal dit jaar tot een kwart lager liggen dan normaal. Toch steeg het aantal transacties. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle (JLL).

De kantorenspecialist raamt de totale opname van kantoorruimte dit jaar op 320.000 vierkante meter: een derde minder dan een jaar geleden en bijna een kwart minder dan het gemiddelde over vijf jaar.

Door de economische onzekerheid zijn bedrijven voorzichtiger geworden om te investeren. In tegenstelling tot de voorbije jaren gebeurde ook geen enkele transactie door een instelling van de Europese Unie, normaal een grote speler op de markt.

Ook al valt het opnamevolume tegen, toch steeg het aantal transacties. Over de eerste negen maanden van het jaar werd een groei opgetekend van 17 procent. Over het hele jaar zal de groei wellicht in de dubbele cijfers belanden, zo klinkt het bij JLL.

Klein en kwalitatief

Met andere woorden: er waren meer vastgoedtransacties, maar voor kleinere oppervlaktes. Door de inburgering van thuiswerk en de stijgende energiefactuur zijn bedrijven op zoek naar kleinere en kwalitatievere kantoren. Dat blijkt ook uit de cijfers: de gemiddelde transactieomvang bedroeg over de eerste negen maanden 916 vierkante meter kantoor. Dat is meer dan een derde kleiner dan in 2021.

Kantoorruimte huren in Brussel werd ook duurder. Er is schaarste aan nieuwbouwkantoren, en ook de bouwkosten zijn gestegen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.