Monsieur V. gastro-bistro van het jaar 2023 Foto: if

Monsieur V. verkozen tot gastro-bistro van het jaar: “Heel tevreden met deze erkenning”

Restaurant Monsieur V. in Linkebeek is door de gerenommeerde restaurantgids Gault&Millau verkozen tot gastro-bistro van het jaar. “We gaan voortdoen zoals we bezig waren. Al zal het de komende maanden waarschijnlijk wel drukker worden.”

Drie jaar geleden opende Jan Verhaert zijn restaurant Monsieur V. aan de Dapperensquare in Linkebeek. In die korte tijd reeg hij de erkenningen binnen. Een jaar na de start beloonden de recensenten van restaurantgids Gault&Millau hem met een 13 op 20, en vorig jaar deden ze er nog een half punt bij. Die score van 13,5 behoudt hij nu én hij krijgt er de titel ‘Gastro-Bistro van het Jaar’ bovenop. “Chef Jan Verhaert blijft ons gelukkig maken met zijn bistronomische aanpak waarin hij zowel zin voor traditie toont als creatieve kundigheid. Vorig jaar kreeg hij een verhoogde score. Dit jaar hebben we besloten om hem de titel Gastro-Bistro van het Jaar toe te kennen, een onderscheiding die al het goede bevestigt dat we van zijn keuken vinden, die zowel eenvoudig is maar toch geraffineerd”, zo stellen de recensenten. Zowel het voorgerecht als de hoofdschotel die ze op tafel kregen, viel duidelijk in de smaak. “Zeer mooi en verzorgd gepresenteerd ook”, klinkt het.

LEES OOK. Zeven Kempense nieuwkomers schitteren in Gault&Millau

Coronapandemie

Verhaert is verheugd met de titel. “Deze erkenning is toch wel een verrassing, maar wel eentje die deugd doet”, vertelt Verhaert. “Ik verwacht wel meer volk de komende maanden. In de uren na de bekendmaking zijn er alvast al verschillende reservaties binnengelopen. De zaak draait sowieso al goed. Ik ben niet van plan om iets te veranderen. We gaan verder doen zoals we bezig zijn, dat heeft ons deze erkenning opgeleverd. Het voornaamste is dat de klanten tevreden zijn en dat ze terugkomen. De klanten zullen door deze bekroning misschien van iets verder komen. Maar iedereen is welkom.”

Dat Verhaert nu in de prijzen valt, is het gevolg van hard werk en jaren ervaring. Dat hij in 2020 zijn eigen zaak begon, was het gevolg van de coronapandemie. “Als culinair adviseur bezocht ik chef-koks in Europa en daarbuiten, maar ik raakte technisch werkloos. Dat gaf me de tijd om na te denken over de rest van mijn professionele loopbaan. De tijd was rijp om een eigen restaurant te openen. Door het spijtige overleden van de chef van O Tire-Bouchon stond het restaurant hier leeg. Ik was hier verschillende keren komen eten en vond het er altijd gezellig en lekker. En dat wou ik verder zetten. Ik ken de gemeente ook goed.”

Een eigen zaak runnen is volgens Verhaert wel hard werken. “Ik begin om 7 uur en stop niet voor 22 uur. Er komt meer bij kijken dan enkel eten maken. Als zaakvoerder moet ik ervoor zorgen dat er voldoende geld binnenkomt om het personeel en alle facturen te betalen. En ik moet ook de kwaliteit bewaken. Op de kwaliteit van mijn producten mag ik niet beknibbelen. Ik kies bewust voor lokaal. Tijdens het seizoen haal ik mijn groenten bij Cycle Farm hier in Linkebeek, mijn varkensvlees komt van bij Hoeve Cuvry uit Dworp. Buiten Europa ga ik niet. Er is genoeg lekkers in eigen streek, en het helpt onze ecologische voetafdruk te beperken.”

LEES OOK. Van blijdschap tot ontgoocheling: zo scoren Mechelse restaurants in Gault&Millau