https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_17_5dd8561f-7ba6-4bf0-bbc0-94cccb44e446 Foto HSB/MDT

Monsterboete en opnieuw zaak gesloten: Leuvense ondernemer ligt weer onder vuur

LEUVEN - Leuvens ondernemer David Nijs kijkt opnieuw aan tegen een faillissement en krijgt er een stevige boete van 24.000 euro bovenop. De uitbater ziet nu ook zijn restaurant Coquille&Caviar verloren gaan, na verschillende eerdere horecazaken in Leuven. Uit een veroordeling van de rechtbank blijkt nu waarom. “De beklaagde heeft de rechten van zijn werknemers miskend en zo oneerlijke concurrentie bekomen”, leest het vonnis.

David Nijs moet opnieuw een streep onder een horecazaak zetten. Deze keer is het het Leuvense restaurant Coquille&Caviar dat de deuren moet sluiten, het derde al op anderhalf jaar tijd, na Perrongeluk en Den Beiaard in 2022. Bij een onaangekondigde controle op 30 maart 2022 stelde de sociale inspectie heel wat inbreuken vast in het restaurant. De controleurs troffen twee personen aan, waarvan eentje de keuken kuiste en de andere de tafelkleden streek. De twee werknemers waren niet aangemeld bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Van een arbeidsreglement was ook geen sprake en bovendien verbleef een van de twee medewerkers illegaal in ons land. Die werknemer wachtte ook nog op achterstallig loon van een drietal maanden.

Een maand later kwam de inspectie nog eens langs bij het restaurant, deze keer aangekondigd. De werknemer die vorige keer illegaal aan het werk was, dweilde vlijtig de vloer. Van een aangifte was nog steeds geen sprake. Voor alle problemen bij het restaurant moet Nijs 19.200 euro boete ophoesten.

Hardleers

Ook bij de andere zaken van Nijs konden controleurs nog problemen vaststellen. In zijn Leuvense frituur was ook iemand aan het werk zonder melding bij de RSZ. Nijs moest zich ook nog verantwoorden voor gesjoemel in brasserie Den Beiaard. Een werknemer wou er tijdens de coronacrisis gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid. De uitbater kon haar de nodige documenten niet bezorgen, omdat ze ook niet correct was aangemeld. Daarom komt er nog eens 4.800 euro bij.

“De beklaagde heeft de rechten van zijn werknemers miskend en zo oneerlijke concurrentie bekomen”, leest het vonnis. “Hij is hardleers en een effectieve geldboete is nodig om hem zijn fouten te doen inzien.” Nijs kwam niet opdagen bij zijn zitting en werd dan ook bij verstek veroordeeld.

LEES OOK. Ondernemer David Nijs stopt met Leuvense brasserie na geschil met brouwerij