Nieuws Vlaams Brabant Motosmarty beloont bestuurders bij veilig rijgedrag

Motosmarty beloont bestuurders bij veilig rijgedrag

Motosmarty beloont bestuurders bij veilig rijgedrag

roadvikingsDe Leuvense startup Motosmarty lanceerde een app om jonge bestuurders te belonen bij veilig rijgedrag. De applicatie, die Road Vikings werd gedoopt, houdt via de smartphone het rijgedrag van de bestuurder nauwlettend in de gaten. Hij of zij krijgt bij een gunstig rapport gratis incentives als beloning.

Terwijl de smartphone normaal wordt gezien als een bron van ongevallen, wil Motosmarty er een positieve tool van maken. Veilig rijden moet cool worden. Rond de app wil het bedrijf een community uitbouwen. Motosmarty werkte hiervoor samen met het onderzoeksinstituut voor mobiliteit van de universiteit in Hasselt.

Een app en een smartcard op je smartphone registreren hoe je rijdt en houden rekening met het weer en andere omstandigheden. Na elke rit krijg je kort feedback over onder meer je snelheid en je remgedrag, maar ook een persoonlijk bericht over hoe je het hebt gedaan Hoe veiliger je rijdt, hoe meer punten je scoort en hoe meer beloningen je krijgt. Het gaat om tickets, kortingen en waardebonnen.

De startup rekent op 5.000 gebruikers tegen eind dit jaar en liefst 100.000 tegen eind 2016. In 2017 moeten dat er 200.000 zijn. Motosmarty hoopt die extra gebruikers te overtuigen via de Vlaamse universiteiten en bedrijven met veel jonge werknemers met een bedrijfswagen. Road Vikings is slechts de eerste community die Motosmarty wil uitbouwen. Het bedrijf wil ook aparte gebruikersgemeenschappen maken voor vrachtwagenbestuurders en senioren.

Motosmarty werd in 2012 opgericht door twee Polen. Mateusz Maj en Maciej Myslinksi kwamen naar België als Erasmusstudenten en bleven plakken in Leuven. Hun bedrijf is gehuisvest in de incubator voor startups Startit@kbc in Leuven. Het haalde heel wat subsidies op bij de Vlaamse en Europese overheid, die veel belang hechten aan verkeersveiligheid. Motosmarty, dat een tiental mensen in dienst heeft, blijft zoeken naar bijkomend privékapitaal.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Aarschot
Aarschot

Zweden nemen Centralpoint over

AARSCHOT - Het Zweedse online IT-bedrijf Dustin Group heeft sectorgenoot Centralpoint, met onder andere een vestiging op de Nieuwlandlaan in… Lees meer

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.