NEO-project NEO-project. Foto: dbb

NEO-project lijkt definitief begraven, UNIZO reageert tevreden

De Brusselse regering heeft beslist om het Gewestelijk bestemmingsplan Heizel af te voeren. Daarmee lijken de plannen voor het winkelcentrum NEO nu definitief begraven. UNIZO reageert bijzonder tevreden. “Het winkelcomplex NEO betekende een aanslag op de mobiliteit, het milieu en de lokale handelaars. We hopen dat het de laatste stuiptrekking was, en dat we nu kunnen nadenken over een duurzame manier van stadsontwikkeling en kernversterking in Brussel”, zegt Julie Huntz van UNIZO Brussel.

UNIZO maakte de voorbije jaren vooral bezwaar tegen het commerciële luik van NEO, dat volgens de organisatie buitenproportioneel was en daardoor volledig indruist tegen de ambitie van de stad om verschillende functies te combineren en tegen de milieudoelstellingen die Stad en Gewest vooropstellen.

“We staan achter de ambitie om de Heizelvlakte op te waarderen om de internationale functie en aantrekkingskracht van deze zone te versterken. De leefbaarheid van de omliggende woonwijken, in combinatie met de verwachtingen ten aanzien van de nationale en internationale positie, is een belangrijk aandachtspunt voor de Stad en het Gewest. Maar de plannen voor de bouw van een winkelcentrum die het aantal bezoekers van ongeveer 5 miljoen tot 15 miljoen per jaar zou verhogen zijn simpelweg waanzinnig”, stelt Julie Huntz.

Met de afvoer van de zoveelste poging om NEO erdoor te krijgen, wordt de bouw van een grootschalig winkelcomplex vooralsnog vermeden. Logisch volgens UNIZO, want het Brussels Gewest kent al een voldoende groot aanbod aan winkelruimte. De organisatie denkt dat het winkelcomplex enkel voor toename zou zorgen van grote internationale retailers.

“Lokale ondernemers zorgen voor bedrijvigheid en de leefbaarheid van onze gemeenschap, maar zouden door dit megalomane en overbodige project mogelijk gedwongen worden om hun deuren te sluiten”, duidt Julie Huntz. “Bovendien zou dergelijk megacomplex een aanzienlijke toename van het verkeer met zich meebrengen wat leidt tot overbelaste wegen, luchtvervuiling en een hoger energieverbruik.”

Het is voor UNIZO essentieel om duurzaamheid te waarborgen bij de stadsontwikkeling. De organisatie wil mee aan tafel zitten om een duurzaam project uit te tekenen met het Gewest dat de socio-economische noden van de (buurt)bewoners beantwoordt en de identiteit van de stad en het Gewest vertegenwoordigt. “In Vlaanderen lukt dat voor het Broeklin-project, we vragen eenzelfde langetermijnvisie van het Brussels Gewest”, besluit Huntz.