shutterstock_678279070

Nergens vacatures “sneller” ingevuld dan bij ons

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/TIENEN/AARSCHOT/DIEST – Vlaams-Brabant telt het kleinste aandeel lang openstaande vacatures van heel Vlaanderen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse SD Worx barometer over de tewerkstellingsvooruitzichten van Belgische kmo’s bij 1.047 bedrijven.

Slechts 17,8% van de vacatures blijken al lange tijd oningevuld in Vlaams-Brabant. Meer dan acht op tien (82,2%) vacatures worden binnen een aanzienlijk korte periode ingevuld. In de rest van Vlaanderen worden zeven op tien vacatures (69,6%) snel ingevuld.  “We zien inderdaad dat Vlaams-Brabant procentueel het laagste aandeel lang openstaande vacatures telt”, bevestigt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. “Dat is goed nieuws voor de provincie in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Vlaams-Brabantse kmo’s vinden dus (vrij snel) de gezochte profielen. Bovendien is het ook erg positief dat een aanzienlijk deel van de plaatselijke kmo’s een toename aan werk verwacht tussen april en juni. Hopelijk zetten deze positieve trends zich voort in het verdere verloop van het jaar.”

Meer werk verwacht 

Uit het onderzoek blijkt verder dat Vlaams-Brabantse kmo’s de grootste toename in hoeveelheid werk verwachten, vergeleken met de andere Vlaamse provincies. 37,7% van de bedrijven met 1 tot 99 werknemers verwacht meer werk te hebben tussen april en juni. Daarmee is Vlaams-Brabant licht optimistischer dan de rest van Vlaanderen, waar het gemiddelde op 33,3% ligt.

Lagere aanwervingsintenties 

Opvallend is dat deze verwachte toename in werk zich niet onmiddellijk vertaalt in concrete aanwervingsintenties. Drie op de tien Vlaams-Brabantse kmo’s geeft aan mensen te willen aanwerven tussen april en juni. Daarmee ligt Vlaams-Brabant net onder het algemene Vlaamse gemiddelde van 34,4%. Deze cijfers liggen in lijn met die van de afgelopen twee kwartalen, toen Vlaams-Brabant ook steeds net onder het Vlaams gemiddelde lag. Iets meer dan de helft (53,3%) van de Vlaams-Brabantse kmo’s die aanwervingen plannen, doen dat in functie van een uitbreiding; bij de overige aanwervingen gaat het om een vervanging. Bij 64,5% van de geplande aanwervingen gaat het om voltijdse jobs.

Bron: SD Worx. (foutenmarge 3%)