Themabeeldcontainers Foto: rr

Nieuwe site en recypark Buda moeten circulaire economie verder uitbouwen

Het Gewestelijk Agentschap voor Netheid Net Brussel heeft dinsdag een nieuwe site voor de circulaire economie en het nieuwe recypark Buda geopend in Neder-Over-Heembeek. Het nieuwe recypark heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en is elke dag van de week geopend.

Met de opening van de Buda-site, waar het gloednieuwe recypark deel van uitmaakt, wil het Brussels Gewest de circulaire economie verder uitbouwen en afvalverwerking daarin centraal stellen. "Buda is een immens zenuwcentrum toegespitst op de recyclage en de circulariteit van materialen en afval, en een nieuwe uitvalbasis voor de ploegen en vrachtwagens die essentiële opdrachten uitvoeren in het hart van het gewest", duidt Net Brussel in een persbericht.

Het recypark is zeven dagen per week toegankelijk voor alle Brusselaars. In totaal telt het park dertien nieuwe containers en een hergebruikzone. Het recypark is bereikbaar via de Antoon Van Osslaan. Net Brussel maakt zich sterk dat de verkeersregeling vlot zal kunnen plaatsvinden en dat er een "grotere ontvangstcapaciteit" is. Daarenboven werd "het grootste deel" van het park overdekt, "wat het personeel beschermt tegen de slechte weersomstandigheden". Het gesorteerde afval wordt uit Buda afgevoerd met het oog op recyclage en hergebruik.

Op de nieuwe site worden in totaal 280 personeelsleden tewerkgesteld. "Dit nieuwe recypark staat symbool voor de herpositionering van Net Brussel als centrale schakel in de circulaire economie in Brussel. Het beste afval is het afval dat niet bestaat", zegt Alain Maron (Ecolo), de Brusselse minister bevoegd voor Netheid.