Afbeelding1

Oekraïense Sofiia Shevchuk (24) start als onderneemster na coachingprogramma

BRUSSEL - De Oekraïense Sofiia Shevchuk (24) heeft een coachingprogramma van een half jaar achter de rug bij SheMeansBusiness. Onderneemsters met diverse roots kunnen er terecht voor een programma op maat. “Ik ben soms een dromer, maar zij hebben me ook op lange termijn doen denken.”

SheMeansBusiness Brussels van #SheDIDIT vzw is een individueel business coachingsprogramma voor onderneemsters met diverse roots, die willen starten of net gestart zijn maar geen businessplan gemaakt hebben. De startende ondernemers worden er persoonlijk begeleid in het uitbouwen van hun zaak. De voorbije twee jaar heeft SheMeansBusiness zo al een vijftigtal vrouwen uit het Brusselse begeleid in hun businessplan.

“Ik heb geen economische achtergrond, dus had ik ook geen idee hoe ik een businessplan moest opstellen”

Sofiia Shevchuk is een van de onderneemsters die zich inschreef in het coachingprogramma. De Oekraïense kwam zo’n vier jaar geleden in Brussel terecht via het Europees Parlement. Ze was er onder andere gespecialiseerd in buitenlandse politiek, maar besloot in 2022 jaar om als freelancer verder te gaan en het project Vona op te richten. Daar geeft ze professioneel advies over thema’s als klimaat, beveiliging en gender.

Businessplan

“Ik heb geen economische achtergrond, dus had ik ook geen idee hoe ik een businessplan moest opstellen”, vertelt Shevchuk. “Dankzij de het programma van SheMeansBusiness ben ik in contact gekomen met Unizo en heb ik daarvoor alle informatie meegekregen.”

Na een half jaar is het programma afgelopen. “Ik ben enorm tevreden over de aanpak van SheMeansBusiness. Ik ben dikwijls een dromer en heb wilde ideeën, maar zij hebben me met beide voeten op de grond gehouden en ervoor gezorgd dat ik mezelf de juiste vragen stelde. Van een gek idee hebben ze me geholpen om er een gedegen service van te maken. Ook hebben ze me geholpen om op lange termijn te denken.”

Shevchuk heeft ondertussen al enkele klanten en wil de komende maanden nog uitbreiden. “Ik heb al een website, maar ik plan de komende maanden nog werk te maken van podcasts en mezelf zichtbaarder te maken op sociale media.”

Het project SheMeansBusiness Brussels van #SheDIDIT vzw kreeg begin dit jaar van het Brussels Gewest een subsidie van 35.000 euro. Dat zal het nu gebruiken om dit jaar 25 Brusselse vrouwen individueel te begeleiden.