Tiense Suiker Foto; Belga.

Ook Tiense Suiker zet de deuren open tijdens Dag van de Landbouw: “Geen landbouw zonder voedingsindustrie en omgekeerd”

Twaalf ondernemers uit Vlaams-Brabant nemen aanstaande zondag deel aan de Dag van de Landbouw. Eén naam is opvallend: ook Tiense Suiker doet mee. Fevia en Boerenbond willen met deze deelname de sterke verbondenheid tussen landbouw en voedingsindustrie aantonen.

Plots duikt Tiense Suiker op als deelnemer aan de Dag van de Landbouw. Dat lijkt bijzonder want de suikerraffinaderij is tenslotte geen landbouwbedrijf. “Op vraag van Fevia is er in elke provincie een voedingsbedrijf dat geselecteerd werd om mee te doen”, zegt Jan Ingels van Tiense Suiker. “De landbouw, meer bepaald onze planters, is onze partner en we steunen dit initiatief dan ook graag.”

“Zestig procent van de grondstoffen die de voedingsindustrie gebruikt, is afkomstig van Belgische landbouw”, zegt Nadia Lapage van Fevia. “Bij onze sectoren van de primaire verwerking zoals zuivel, groente- en aardappelverwerking en suiker, ligt dit percentage zelfs nog beduidend hoger. Geen landbouw zonder voedingsindustrie en omgekeerd, dat mag duidelijk zijn.”

 

Tiense Suiker
Foto: Tiense Suiker.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat Tiense Suiker deelneemt aan de Dag van de Landbouw. “We gaan de bezoekers tussen 10 en 17 uur laten kennismaken met het fascinerende verhaal achter de productie van onze suiker en onze inzet voor duurzaamheid”, zegt directeur Ingels. “Op de rondleiding in onze fabriek kan je het volledige proces volgen dat de suikerbieten afleggen wanneer ze bij ons afgeleverd worden. Er zijn ook interactieve infostandjes die meer inzicht geven in ons partnerschap met lokale landbouwers en onze diverse suikerproducten. Aan de food- en dranktrucks kan iedereen genieten van culinaire lekkernijen tegen betaling. Er is ook kinderanimatie voor de jongste bezoekers, zodat zij zich ook kunnen vermaken en we plannen een fijn muzikaal intermezzo.”

Het aanbod aan deelnemers op deze Dag van de Landbouw is bijzonder groot. Ontdek de andere elf te bezoeken landbouwbedrijven op www.dagvandelandbouw.be/vlaams-brabant.