Ann Biebuyck. Foto Geert Van de Velde CEO Ann Biebuyck. Foto Geert Van de Velde

Opmerkelijk experiment van Lunch Garden: recyclage van mosselschelpen

Lunch Garden heeft een opmerkelijk experiment gelanceerd: recyclage van mosselschelpen. In de Brusselse regio loopt deze zomer een testproject. De zelfbedieningsketen is de grootste mosselafnemer van België in de restaurantsector, dit jaar maar liefst 800 ton.

Meer dan een op de drie klanten die in een van de zelfbedieningsrestaurants over de vloer komt, kiest dit seizoen voor mosselen. Volgens Lunch Garden is dit een record. Deze massale mossel-appetijt laat een hoop schelpen achter en daarom ging Lunch Garden in zee met de Luikse start-up Mineralio voor een testproject in de Brusselse regio.

Mineralio haalt de mosselschelpen op via een fietskoerier, reinigt ze en vermaalt ze. Daarna worden ze herwerkt tot een nieuwe grondstof die in uiteenlopende sectoren en producten kan worden gebruikt: cosmetica, dierenvoeding of terrazzo, een materiaal om borden of dienbladen van te maken. Per maand recycleert Lunch Garden zo’n drie ton mosselschelpen uit de restaurants in Brussel centrum, Oudergem, Evere, Sint-Agatha-Berchem en Drogenbos.

Met dit initiatief zegt Lunch Garden, dat dit jaar zo’n 800 ton mosselen afneemt, verder te willen inzetten op duurzaamheid. Sinds vorig jaar recycleert de keten al de mosselbakken waarin de verse mosselen uit Zeeland aangeleverd worden. In samenwerking met Vita Plastics werd in 2022 werd op die manier 18 ton plastic gerecycleerd. De cupjes voor mosselsaus zijn intussen ook niet meer van plastic, maar van papier.